Universiteit reikt vijf eredoctoraten uit op Patroonsfeest

© hsb

Leuven -

Op 2 februari viert de KU Leuven haar Patroonsfeest, en dat gaat traditioneel ook gepaard met de uitreiking van de eredoctoraten. Dit jaar reikt de universiteit er vijf uit.

Hannelore Smitz

Het was een stoet van een kleine 150 zogenaamde Togati die donderdagochtend richting Sint-Pieterskerk trok voor de start van het Patroonsfeest. Na een eucharistieviering trok de groep naar de Pieter De Someraula voor een academische zitting en de uitreiking van de eredoctoraten. Die gingen dit jaar naar de Libanese Huda Y. Zoghbi voor haar baanbrekend onderzoek naar zeldzame hersenaandoeningen, de Amerikaanse antropoloog Joseph Henrich, de Argentijnse filmregisseur Lucrecia Martel, Brits chemisch ingenieur Gareth McKinley en tot slot ook de Amerikaanse juriste Karen Sandler voor haar werk rond vrije en opensource software.

In zijn speech riep rector Luc Sels op tot het respecteren van de mensenrechten. Hij verwees daarbij in het bijzonder naar ngo-medewerker Olivier Vandecasteele die al bijna een jaar in mensonterende omstandigheden vastzit in een Iraanse cel. “De situatie van Olivier is lang niet uniek, helaas. Het bewijst dat we waakzaam moeten blijven. De idealen van de mensenrechten zijn niet voor iedereen verworven. Neem nu vrijheid, een van de kernwaarden van de verklaring en door velen beschouwd als het hoogste goed. Mogen zijn wie je bent, je eigen pad uitstippelen, het zijn dromen die we delen. Maar vrijheid komt niet vanzelf, en al zeker niet voor iedereen”, aldus de rector.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten