Open VLD zet deelgemeenten hoog op verkiezingsagenda: “Inwoners voelen zich te weinig betrokken bij de politiek”

De Zottegemse liberalen willen de deelgemeenten meer betrekken in het beleid.© if

ZOTTEGEM -

Bij Open VLD heeft men van de Zottegemse deelgemeenten een belangrijk verkiezingsthema gemaakt. “De inwoners daar hebben het gevoel dat ze te weinig bij de politiek worden betrokken.”

Pieter De Valkenaere

Het statement van de Zottegemse liberalen volgt op een opgemerkte actie waarbij her en der in de stad en de deelgemeenten blauwe affiches opdoken met opschriften genre ‘Velzeke telt uk mee’. De kleur van de borden deed al vermoeden dat het om een actie van Open VLD ging en daar komen de liberalen na enkele weken ook voor uit.

“Onze leden hebben tientallen positieve reacties op gekregen”, zegt Sven Mornie, raadslid en communicatieverantwoordelijke bij Open VLD Zottegem. “De bewoners van de deelgemeenten hebben vaak het gevoel dat ze er niet echt bij horen. Met deze actie willen we hier verandering in brengen, want het is van cruciaal belang dat het lokale niveau initiatieven neemt om de burgers, jong én oud, uit al onze deelgemeenten nauwer te betrekken bij het beleid.”

Startschot van campagne

Mornie wijst op de “vele voorstellen” die zijn partij de voorbije jaren heeft aangereikt aan het stadsbestuur. “Onze campagne ‘Zalig zomeren in Zottegem’, waarmee we de toeristische troeven van de hele stad in de kijker wilden zetten. Of ons voorstel voor een burgerpanel, met inspraak én vertegenwoordiging uit alle deelgemeenten. Denk ook aan het ‘Right to Challenge’-concept, waarbij de stad haar burgers, verenigingen en lokale ondernemers de ruimte geeft om initiatief te tonen en taken van het bestuur over te nemen die ze zelf beter, sneller, slimmer of goedkoper kunnen uitvoeren.”

Dat het bij het gros van die voorstellen gaat om een of andere vorm van burgerparticipatie, is volgens Mornie geen toeval. “Het waren pogingen om onze deelgemeenten extra te betrekken bij het beleid, maar het is jammer genoeg tevergeefs geweest”, zegt hij. “De reacties die we kregen op de borden in het straatbeeld, tonen immers aan dat dit leeft onder de Zottegemnaren. Op die manier is ook het startschot gegeven van onze campagne voor de verkiezingen van 2024.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten