Meer dan 2.000 gevonden voorwerpen binnengebracht bij politie

© MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Leuven -

Leuvenaars hebben het voorbije jaar in totaal 2.283 gevonden voorwerpen binnengebracht bij het onthaal van de politie. Bijna de helft daarvan kon terugbezorgd worden aan de eigenaars.

Hannelore Smitz

Wanneer iemand een gevonden voorwerp binnenbrengt bij de politie, worden die geregistreerd in het politiesysteem, maar ook op de website www.verlorenofgevonden.be. De politiemedewerkers proberen dan de eigenaar te contacteren. Zo konden ze maar liefst 1.080 voorwerpen terugbezorgen. 646 voorwerpen zoals identiteitskaarten of paspoorten werden overgedragen aan gemeentebesturen, ambassades of andere politiezones om ze terug te bezorgen aan de eigenaars.

De politie houdt de gevonden voorwerpen bij zolang dat wettelijk moet. Als ze daarna niet opgehaald zijn, worden ze ofwel verkocht ofwel geschonken aan organisaties die ze een tweede leven geven. Natuurpunt vzw recycleert gsm’s en laptops en plant in ruil hiervoor bomen. “We konden zo intussen al 59 vierkante meter bos laten aanplanten”, klinkt het bij de Leuvense politie. “Baby- en kindermateriaal gaat naar Kirikou. Dankzij hen komt het terecht bij gezinnen die er nood aan hebben. Kledij gaat naar de Kringwinkel. Werkmateriaal gaat dan weer naar Maakbar Leuven die dit materiaal kan gebruiken in haar repaircafés, tijdens workshops of in de uitleendienst.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten