West-Vlamingen waren in 2022 gemiddeld anderhalve keer vaker ziek dan de jaren ervoor

© Belga

Roeselare -

Er was nog nooit zoveel ziekteverzuim in West-Vlaanderen als in 2022. Het kort ziekteverzuim in onze provincie piekte naar een gemiddelde van zeven dagen per werknemer. Onder andere de maand december, met een combinatie van corona, griep en RSV, heeft mee voor een recordjaar gezorgd.

Bert Feys

Het kort ziekteverzuim bereikte in 2022 ongeziene hoogtes. In West-Vlaanderen waren werknemers vorig jaar gemiddeld 7,1 dagen afwezig van het werk door een korte ziekte. Dat is bijna anderhalve keer meer dan in 2019 en 2021 en bijna twee keer meer dan in het coronajaar 2020. Met maar liefst een op zeven werknemers die minstens een dag per maand ziek thuis zat, ligt ook dat percentage bij de werkende bevolking erg hoog.

“Onze analyse van de cijfers van 35.000 werknemers bij meer dan 3.500 privébedrijven eind september had al een belletje doen rinkelen. Toen waarschuwden we al dat het een pittig najaar zou worden. Door een combinatie van corona, RSV en griep is 2022 een recordjaar qua ziekteverzuim geworden”, aldus Thijs Deklerck van Acerta Roeselare. Ook de opeenvolgende crisissen spelen volgens Acerta een rol. “In 2022 hebben we de ene na de andere crisis beleefd. Stressvolle tijden en hoge werkdruk wegen op het mentale welzijn.”

Sinds 28 november 2022 is het niet meer verplicht om een ziektebriefje in te dienen voor de eerste dag afwezigheid wegens ziekte of ongeval. De impact van deze maatregel is voorlopig niet te zien in de cijfers. “Het ene kort ziekteverzuim is het andere niet en daar hebben werkgevers en werknemers niet altijd vat op. De impact van korte afwezigheden hangt af van de functie en de bedrijfscontext. Preventie van ziekteverzuim is de beste reflex voor bedrijven. Een goed welzijns- en verzuimbeleid op maat van de organisatie helpt om de impact zo beheersbaar mogelijk te houden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten