Vanaf vandaag werken aan gevaarlijk kruispunt in Drongen: kruising wordt veiliger voor fietsers en voetgangers

Het kruispunt gaat twee maanden op de schop.© Google Earth

Drongen -

Vandaag starten aan het kruispunt van de Deinsesteenweg met de Antoon Catriestraat in Drongen (aan de Aldi) werken. De kruising wordt veiliger voor fietsers en voetgangers. Daar zijn wel ingrijpende werken voor nodig: het verkeer moet ruim twee maanden omrijden.

Max Dedulle

Het kruispunt krijgt onder meer nieuwe, vrijliggende en verhoogde fietspaden en aangepaste zebrapaden. Ook voor het autoverkeer komen er wijzigingen: het verkeer dat uit de Antoon Catriestraat komt, krijgt een aparte linksafslagstrook. Op de Deinsesteenweg (N466) komen er dan weer aparte stroken voor wie rechts wil afslaan. Ook de verkeerslichtenregeling wijzigt, waardoor het kruispunt volledig conflictvrij wordt.

Vanaf 13 februari starten de voorbereidende werken, die gebeuren met mobiele signalisatie. Vanaf 16 februari wordt er gewerkt aan de verkeerslichten op het kruispunt en vanaf dan gaan ook de omleidingen in. In die periode moet het verkeer omrijden. (lees verder onder de foto)

Het kruispunt moet een stuk veiliger worden.© fvv

In de eerste fase, die duurt tot 20 maart, kan het verkeer richting Merendree niet via de Antoon Catriestraat. Omrijden moet via de rotonde Mariakerksesteenweg (aan restaurant Pietje Pek). Ook wie van Gent komt en de Catriestraat wil inrijden naar Drongen centrum, moet via de rotonde omrijden. Fietsers richting Deinze moeten ook een omleiding volgen, richting Gent kunnen ze langs de werfzone rijden. (lees verder onder het kaartje)

De eerste fase van de werken.© Agentschap Wegen en Verkeer

In de tweede fase, van 20 maart tot 17 april, moeten auto’s richting centrum Drongen in beide richtingen omrijden via de Abdijmolenstraat en de rotonde Mariakerksesteenweg. Fietsers die uit Deinze komen en richting Gent of Drongen centrum gaan, volgen dan ook een omleiding. (lees verder onder het kaartje)

Fase twee.© Agentschap Wegen en Verkeer

De laatste, derde fase, duurt van 17 tot 28 april. Dan is de hinder beperkt: de middenberm blijft dicht, maar alle takken van het kruispunt zijn dan weer open. Het verkeer op de Deinsesteenweg rijdt in beide richtingen over één rijstrook. Alleen wie de steenweg wil oversteken, moet nog omrijden via de rotonde aan Pietje Pek. (lees verder onder het kaartje)

De derde fase.© Agentschap Wegen en Verkeer

Tijdens de volledige duur van de werken zullen ook de bussen van De Lijn een omleiding volgen. Voor voetgangers komt er een tijdelijke oversteekplaats ter hoogte van Boelenaar/Klaverdries.

Op een heraanleg van de Antoon Catriestraat zelf is het nog minstens twee jaar wachten. Drongenaars vragen al jaren om een oplossing voor de slingerende, te smalle gewestweg zonder fietspaden.

LEES OOK: Lange, slingerende weg loopt langs school, maar heeft geen fietspaden: “Ten vroegste in 2025 kunnen we starten”

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt