Stad Mechelen gaat via aangepaste formule op zoek naar nieuwe stadsartiest

Stef Lernous van Abattoir Fermé was de laatste Mechelse Stadsartiest.© Gil Plaquet

Mechelen -

De stad Mechelen gaat binnenkort opnieuw op zoek naar een Mechelse Stadsartiest. Het aanstellen van die stadsartiest zal dit keer wel anders verlopen dan in het verleden. De nadruk zal liggen op talentontwikkeling, samenwerking en participatie. De stad wil dit jaar nog iemand aanstellen.

Stijn Van de Sande

Sinds 2009 kende de Dijlestad met culturele kleppers als Pat Donnez, Frank Vaganée, Gijs Vanhee, Circus Ronaldo en Stef Lernous van Abattoir Fermé verschillende stadsartiesten. Aan die traditie kwam echter abrupt een einde tijdens de coronacrisis. Nu die achter ons lijkt te liggen, gaat de stad opnieuw op zoek naar een artiest die vanuit zijn of haar rol kan bijdragen aan het kunstleven in Mechelen.

“Tijdens de coronapauze rijpte het idee om de formule voor het aanstellen van de stadsartiest aan te passen”, zegt Cultuurschepen Björn Siffer (Vld-Groen-m+). “We willen volop inzetten op talentontwikkeling en de artistieke vrijheid en onafhankelijkheid van de artiest willen we in het nieuwe reglement explicieter waarborgen. Binnen het nieuwe concept ligt de nadruk ook op samenwerking en participatie, zoals dat eerder in andere cultuurprojecten al het geval was.”

De nieuwe formule werd daarom besproken tijdens de Commissie Cultuur en gaat nu naar de Cultuurraad. Ook dat orgaan maakt een advies op over de nieuwe stadsartiest. Nadien kan het reglement voorgelegd worden aan de gemeenteraad en start de zoektocht. “We willen dat de nieuwe stadsartiest nog dit jaar aan zijn artistiek parcours kan beginnen en dat voor een periode van twee cultuurseizoenen”, aldus Siffer.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten