Nieuw Steenwegpark in Mechelen-Zuid krijgt podium en fruitbomen: “Definitieve aanleg van park start na de zomer”

Een impressie van hoe het nieuwe Steenwegpark er moet uitzien.© Stad Mechelen

Mechelen -

De definitieve aanleg van het Steenwegpark in Mechelen-Zuid start na de zomer. In de lente van 2024 moet het nieuwe park van 7.400 vierkante meter dan helemaal klaar zijn. Er komen onder meer een podium, speelelementen en een boomgaard met fruitbomen. Een deel van het park werd inmiddels al aangeplant.

Stijn Van de Sande

Op de Brusselsesteenweg tussen de kruispunten met de Europalaan en de Kruisbaan in Mechelen-Zuid raasden vroeger dagelijks duizenden auto’s voorbij. Maar sinds de opening van de tangent werd de drukke steenweg afgesloten en volledig opgebroken voor de aanleg van een nieuw park. De aanzet daarvoor werd de voorbije maanden al gegeven. Er werd gras gezaaid en er werden ook al enkele bomen en planten aangeplant.

“De bomen zijn definitief, de andere inzaaiingen zijn tijdelijk in afwachting van de definitieve aanleg van het Steenwegpark”, zegt schepen van Natuur- en Groenontwikkeling Patrick Princen (Vld-Groen-m+). “Die gaat na de zomer van dit jaar van start. We wachten er nog even mee, omdat de grond zich na de ontharding van de Brusselsesteenweg nog wat moet kunnen zetten. Het moet eerst stabiliseren. Maar in afwachting daarvan, dienen we binnenkort alvast een vergunningsaanvraag in. In het voorjaar van 2024 moet het park dan helemaal klaar zijn.”

Een deel van het park werd al aangeplant.© Stijn Van de Sande

Het nieuwe park heeft een oppervlakte van 7.400 vierkante meter en komt tussen de bomenrij die naast het vroegere fietspad op de Brusselsesteenweg stond en de nieuwe fietsinfrastructuur naast de spoorweg. “Het moet een ontmoetingspunt worden voor verschillende wijken”, zegt Princen. “Want aan de ene kant heb je Mechelen-Zuid, maar dankzij de nieuwe fietsinfrastructuur aan de tangent zijn ook de Gandhi-wijk en de Tervuursesteenweg plots vlakbij. Die bewoners willen we samenbrengen in het nieuwe park.”

Podium en fruitbomen

Het Steenwegpark krijgt onder meer een podium dat iets kleiner is dan dat in de Kruidtuin. “Bij een eerste bevraging van de buurt kwam de nood aan zo’n podium heel duidelijk naar voor”, klinkt het. “Verder komen er ook picknickbanken, wordt de bestaande speeltuin in het aangrenzend stuk van de Brusselsesteenweg verbeterd en realiseren we centraal in het park een nieuwe speelzone. Om die vorm te geven, gaan we in overleg met de scholen en jeugdbewegingen in de buurt. Verder komt er een boomgaard met fruitbomen en fruitstruiken. Zo wordt het een eetbaar park.”

Waar vroeger een drukke steenweg liep, verrijst nu een nieuw park.© Stijn Van de Sande

De plannen voor het park werden deze week toegelicht op een infomoment voor buurtbewoners in basisschool De Vlindertuin. “Er waren een vijftigtal omwonenden die allemaal zeer positief reageerden op de plannen. We kijken er dan ook samen met hen naar uit om het park tegen de zomer al voorlopig open te stellen, en nadien te starten met de definitieve aanleg”, aldus Princen.

Het Steenwegpark, waar de stad een Vlaamse subsidie van 225.000 euro voor kreeg, is niet het enige nieuwe park in de buurt. Met de vernieuwing van de stationsomgeving wordt ook werk gemaakt van het Postzegelpark langs de Postzegellaan en het Colomapark aan de Colomabrug. Die twee parken hebben een gezamenlijke oppervlakte van meer dan 16.000 vierkante meter.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten