IEDEREEN FLANDRIEN. Schrijf je gratis in en word een beter renner met trainingen op maat
Nieuwsblad start vandaag met Iedereen Flandrien, tweede jaargang. Met Iedereen Flandrien hebben we de ambitie, meer zelfs de wetenschap, dat we jou in twaalf weken tijd beter kunnen doen fietsen. Hoe? We gaan opnieuw in zee met een bewegingswetenschapper én sportarts, die wekelijks trainings- en voedingsadviezen zullen geven. Resultaat gegarandeerd. Nieuw: wie nu deelneemt, geeft zelf aan hoeveel hij of zij wekelijks kan trainen. De twee coaches leveren maatwerk.
Praktisch
• Inschrijven tussen 4 en 25 februari op www.nieuwsblad.be/iedereenflandrien
• Start twaalf weken training vanaf 25 februari
• Elke week persoonlijk trainingsschema
• Elke week tips over voeding
• Elke week een expert over jij en je fietshobby
• Iedereen Flandrien: deelnemen is gratis
Voor wie schrik zou krijgen van een trainingsschema. Iedereen Flandrien richt zich op alle wielerrecreanten. Beginner of ervaren? Voor elke deelnemer wordt een schema gemaakt dat beantwoordt aan de noden en de ambities. Om zo’n aangepast trainingsschema te maken, heeft bewegingswetenschapper Kristof de Kegel wel een aantal data nodig zoals geslacht, leeftijd, hoeveel fietskilometers per jaar en hoeveel beschikbare tijd wekelijks.
Kristof de Kegel — © Inge Kinnet
Toen vorig jaar Iedereen Flandrien voor het eerst werd opgestart, stelden een reeks deelnemers dat in de trainingsschema’s onvoldoende rekening werd gehouden met het feit dat meeste recreanten ook nog een dagtaak, andere hobby’s en een gezinsleven hebben. De schema’s, en vooral het aantal uren dat wekelijks moest getraind worden, werden te veeleisend genoemd.
Iedereen Flandrien 2023 pakt het daarom anders aan. De deelnemer zelf zegt hoeveel hij de volgende week kan trainen. Wie systematisch weinig beschikbare uren ingeeft, zal wel moeten aanvaarden dat zijn doel misschien iets minder ambitieus hoort te zijn. Maar dat is niet erg, plezier blijft de basis van Iedereen Flandrien.
Waarom trainingsschema’s?
Zowel de beginnende als de meer ervaren wielertoerist zullen zich afvragen waarom een trainingsschema nut heeft, of wat ze er nog van kunnen opsteken. Bewegingswetenschapper Kristof de Kegel: ‘’De meeste fietsers stellen zich wel een doel, maar hebben ook een structuur nodig om dat doel te bereiken. Door te trainen voel je je lichaam gaandeweg veranderen. Een basisschema brengt geruststelling. Met een schema kun je bovendien je prestatie maximaliseren en vermijd je overtraining of te weinig training. De meeste wielertoeristen bezondigen zich eerder aan te veel dan aan te weinig training.’’
De trainingsschema’s maken nu al jaren opgeld in het professionele wielrennen, en zorgen voor betere resultaten bij de wielrenners. De Kegel is performance coach bij Alpecin-Deceuninck met o.m. de kampioenen Mathieu Van der Poel, Gianni Vermeersch, Jasper Philipsen en Quinten Hermans. Zij vermijden net als al hun profcollega’s het lukraak trainen. Overigens, het is een wetenschap dat niet alleen de training voor verbetering van de conditie zorgt, maar vooral de rust en het herstel nadien. Ook dat zit in de schema’s van Iedereen Flandrien. Het is lang niet elke dag vollen bak.
Servaas Bingé — © Inge Kinnet
Waarom voeding?
Iedereen Flandrien gaat ook opnieuw in zee met sportarts Servaas Bingé. Hij brengt dit jaar twee nieuwigheden. De arts zal voor elk trainingsrit van Kristof de Kegel een voedingsadvies geven. Wat wél, en wat niet tijdens de fietstocht? Wekelijks brengt dokter Servaas ook een hele vracht voedingsadviezen. Bingé zal bijvoorbeeld stellen dat een croissant of koffiekoek voor een training ‘not done’ zijn, een pintje na afloop kan maar het trainingseffect wel een stuk teniet doet. Broccoli is zijn absolute favoriete groente. ‘’Voeding is de brandstof die ons lichaam doet functioneren. Je haalt meer nuttige energie uit juiste voeding met groente en fruit dan uit foute voeding, zoals hamburgers.’’
Acht jaar jonger
Iedereen Flandrien is géén dieetprogramma, helemaal niet. Maar toch dit. Collega Liesbet Aelvoet nam vorig jaar deel als Kopvrouw aan het trainingsprogramma. Liesbet was absolute beginner. Ze veranderde haar voedingsgewoonten niet. Niks te dieet. Na minder dan tien weken fietsen, was haar gewicht met 3,8 kg gezakt, en was haar metabole leeftijd van 40 (haar reële leeftijd) gezakt naar 32 jaar. Een verjongingskuur van 8 jaar dus, dankzij die trainingen ! Liesbet neemt dit jaar opnieuw deel, samen met vier andere collega’s. Zij zijn voortaan de Kopvrouwen van Het Nieuwsblad/radio Nostalgie. Radiocollega Marcia Bwarody doet eveneens mee en brengt elke week verslag uit op radio Nostalgie.
De deelnemers aan Iedereen Flandrien krijgen elke zondagmiddag het trainingsschema voor de volgende week. Is de opgegeven tijd toch niet meer valabel, kan het schema door de deelnemer zelf worden aangepast. Het gaat dus echt om personal coaching.
Wie wil exclusief in de Kopgroep?
En dan, zeer belangrijk. Net zoals vorig jaar is Iedereen Flandrien ook op zoek naar kandidaten voor de Kopgroep. Die Kopgroep krijgt een nog meer exclusieve behandeling, en geldt als voorbeeld voor de andere deelnemers. Wie lid wil worden van die beperkte Kopgroep moet dat bij inschrijving wel apart motiveren, met een video. Waarom wil je absoluut lid van die Kopgroep zijn, en waarom wil je Kristof de Kegel als coach. Wacht niet, twijfel niet, want op 11 februari sluiten we de kandidaturen voor de Kopgroep af.
Drie keer Iedereen Flandrien
Iedereen Flandrien bestaat dit jaar uit drie delen. Het voorjaarsprogramma met een schema van 12 weken start in het weekend van 25 februari en loopt tot zondag 21 mei. Nieuw is dit jaar het lente- en zomerprogramma, dat zich richt op de wielerliefhebber die ook wat meer wil trainen om in de bergen te fietsen. We sluiten af met een winterprogramma in oktober, november, december, waar de wielerliefhebber zich met alle oefeningen, voedingsadviezen, enz. zal kunnen voorbereiden op het seizoen 2024.
Iedereen Flandrien wil vooral fietsplezier en geen fietsstress. Wie al eens een dag in het voorgenomen schema moet skippen, laat het daarbij. Vorig jaar waren 48% van de deelnemers absolute beginners op de koersfiets. De twaalfkoppige Kopgroep van toen begon ook (quasi) van nul en slaagde er na een trainingsperiode van tien weken in om een fietstocht te rijden van iets meer dan 70 km, met als bekroning de Muur van Geraardsbergen.
Iedereen Flandrien is gratis.
www.nieuwsblad.be/iedereenflandrien
Beste van Plus
Lees ook
Het belang van regelmatig bewegen tijdens en na kanker: “Bewegen is eigenlijk een must voor kankerpatiënten”
Kopvrouw Julie: “Laat dat goeie weer maar komen”
De fiets van… Niki Terpstra: “Als er iets niet klopt met de fiets, moet je nooit naar de mecanicien wijzen”
Wat gebeurt er tijdens een inspanningstest? En hoe lees je de resultaten? “Voor een exacte foto van je fietsconditie en haarscherp advies”
Video
Hoofdpunten
Björn Soenens heeft longkanker: “Ik maak misschien kans op volledig herstel, maar ik ben uiteraard ook bang”
“Regering heeft een verdienstelijke oefening gedaan”, expert Wim Moesen over het begrotingsakkoord van de federale regering
Trix (26) blijft achter met “gebroken hart” na experiment met tattoos in ‘Ze Zeggen Dat’: “Wat als dit echt was?”
Invalbeurt van 17 minuten tegen Rode Duivels is Zlatan Ibrahimovic niet goed bekomen: 41-jarige Zweed weer weken buiten strijd
Acteur Johan Leysen (73) overleden