Zwijndrecht officieel bij regio Waasland, maar veel verandert er niet: “Intercommunales kunnen voortdoen zoals ze bezig zijn”

© RR

Beveren/Kruibeke/Zwijndrecht -

De gemeente Zwijndrecht valt voortaan onder de regio Waasland en niet de regio Antwerpen. Het Vlaams Parlement heeft woensdag het decreet over de regiovorming goedgekeurd. Veel zal er niet veranderen, maar het vergemakkelijkt wel de samenwerking tussen bestaande intercommunales.

Dieter Verschooren

Na heel wat getouwtrek behoort Zwijndrecht voortaan toch tot de regio Waasland. Vlaanderen wordt ingedeeld in vijftien regio’s om de bestuurlijke versnippering tegen te gaan en komaf te maken met het kluwen aan lokale samenwerkingen tussen afvalintercommunales, politie- en hulpverleningszones.

LEES OOK. Vlaanderen wordt opgedeeld in 15 regio’s: waarom is dat nodig en wat gaat er veranderen?

Zwijndrecht zit al grotendeels verweven in het Waasland aangezien ze onder meer bij de intercommunales Interwaas en Ibogem hoort. Veel zal er echter niet veranderen. “Deze beslissing maakt dat die intercommunales op dezelfde manier kunnen blijven samenwerken als nu”, zegt Marc Van de Vijver (CD&V), burgemeester van Beveren.

LEES OOK. Zwijndrecht hoort nu ook officieel bij regio Waasland: dit gaat er op termijn allemaal veranderen

Politie en brandweer

Zwijndrecht behoort echter niet tot de politiezone Waasland-Noord en ook de brandweer moet vanuit Linkeroever komen, al komt de post Melsele ook af en toe tussenbeide bij incidenten in de haven. Moet Zwijndrecht dan bij de politiezone WANO gevoegd worden? “Er zijn twee mogelijkheden om tot een politiefusie te komen”, zegt Van de Vijver, die ook voorzitter is van WANO. “Dat kan via een gemeentefusie (tussen Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht, red.) , die nu onderzocht wordt, ofwel dat Zwijndrecht tot het arrondissement Dendermonde zou gaan behoren in plaats van Antwerpen, zoals dat nu het geval is.”

Afschaffing provincies?

Intussen blijft Zwijndrecht wel tot de provincie Antwerpen behoren. “Al lijkt me deze regiovorming wel een voorbode voor de afschaffing van de provincies in de toekomst”, voorspelt de Zwijndrechtse burgemeester André Van de Vyver (Groen). “We zullen nu wel onze samenwerking met Schelle voor het Sociaal Verhuurkantoor Woonpunt Schelde-Rupel moeten afbreken en bekijken hoe we zullen toetreden tot het Sociaal Verhuurkantoor Waasland.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten