Manifestatie is slechts begin van gevecht voor lagere huurprijzen: “2023 wordt een strijdjaar”

De manifestanten willen dat de huurprijzen in Brussel verlagen.© AMG

Brussel -

Een honderdtal manifestanten hebben donderdagnamiddag aan het Sint-Jansplein geprotesteerd tegen de hoge huurprijzen in het Brussels Gewest. Ze willen dat de Brusselse regering een structurele huurverlaging invoert. “2023 wordt het strijdjaar van de te hoge huurprijzen.”

Amaury Michaux

Een honderdtal manifestanten uit actiegroepen zoals Action Logement Bruxelles, de BBRoW, BFUH en Het Syndicat des Locataires kwamen donderdagnamiddag samen op het Sint-Jansplein om de stijgende huurprijzen in het Brussels Gewest aan te kaarten.

“Er bestaan politieke instrumenten zoals een huurprijsomkadering om ervoor te zorgen dat de prijzen niet de pan uitswingen. Wij eisen nu dat politici daar deze legislatuur nog werk van maken. Wij willen zelfs mee aan de oplossingen werken, maar momenteel ontbreekt de politieke wil om effectief actie te ondernemen”, vertelt Bart Van De Ven, coördinator van de Buurtwinkel.

Energiecrisis

Momenteel staan in Brussel meer dan 52.000 gezinnen op de wachtlijst voor een sociale woning. Meer dan 5.300 personen zijn dakloos, duizenden anderen zijn slecht gehuisvest. Bijna 4.000 gezinnen werden in 2022 uit hun huis gezet, in 8 van de 10 gevallen wegens huurachterstal.

“In Brussel zijn de huurwoningen sowieso al duurder dan in de andere gewesten. Bovendien zijn er hier ook veel meer huurders. Twee derde van de inwoners huurt hier nog. De kosten om te wonen beginnen ook echt heel zwaar te wegen op de budgetten van de Brusselse gezinnen. Met de energiecrisis zien we nu ook al dat de lagere middenklasse hulp komt vragen. Zij komen vaker langs bij verschillende sociale diensten en hebben het financieel enorm moeilijk”, vertelt Van De Ven.

Petitie

Een deel van de delegatie werd na de manifestatie gehoord door de leden van de commissie huisvesting van het Brussels parlement.

“Daar hebben we ook onze petitie afgegeven. Daarnaast hebben we in de commissie ook onze eisen kenbaar gemaakt. Het zal overigens ook niet onze laatste manifestatie zijn. We hebben van 2023 een strijdjaar gemaakt om eindelijk iets te doen tegen de te hoge huurprijzen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten