Provincie weigert vergunning voor windturbines op oever van de Rupel

Milieuschepen Anne De Ron (CD&V) van Puurs-Sint-Amands: “De provincie heeft op basis van alle adviezen en bezwaren deze beslissing genomen. Daar leggen wij ons uiteraard bij neer.”© Ward Bosmans

Ruisbroek -

Er komen dan toch geen windturbines langs de Rupel in Ruisbroek. De provincie Antwerpen heeft de vergunningsaanvraag geweigerd. Energieproducent Engie wou de twee windturbines bouwen op de oever van de Rupel, in het industriegebied van de Puurs-Sint-Amandse deelgemeente Ruisbroek.

De windturbines zouden ongeveer tweehonderd meter hoog worden. Dat stuitte op protest van inwoners van de wijk Noeveren in Boom en de wijk Hellegat in Niel. Beide gehuchten liggen aan de overkant van de Rupel en vrezen daarom geluidshinder en slagschaduw. Er werd door de gemeenten Niel en Boom bezwaar ingediend en er kwamen ook verschillende negatieve adviezen van onder meer het Agentschap Natuur en Bos (ANB) en de afdeling Gebiedsontwikkeling, Omgevingsplanning en Milieu Antwerpen. De provincie heeft de negatieve adviezen en bezwaren gevolgd en heeft de vergunningsaanvraag geweigerd.   

De gemeente Puurs-Sint-Amands, op wiens grondgebied de windturbines zouden komen, had geen probleem met de komst ervan. “Wij hebben ons advies gegeven”, zegt schepen van Milieu Anne De Ron (CD&V). “Maar wij zijn niet de enigen, natuurlijk. De provincie heeft op basis van alle adviezen en bezwaren deze beslissing genomen. Daar leggen wij ons uiteraard bij neer.”

Engie kan nog wel in beroep gaan of een nieuwe aanvraag indienen. (wabo)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten