Dieven stelen kleren en elektro die mensen doneren voor de Kringwinkel: “Ze staan herkenbaar op de camerabeelden”

Elektronische toestellen in de winkel in de Getouwstraat.

GENT -

De politie voert onderzoek naar dieven die kleren, elektronische toestellen en speelgoed stelen op de terreinen van Ateljee vzw, de organisatie achter Kringwinkel. De vzw nam intussen extra structurele veiligheidsmaatregelen. “We zijn de inbraken kotsbeu.”

Laura Moens

Ateljee vzw, de organisatie achter verschillende projecten zoals Kringwinkel, heeft de jongste weken last van inbrekers die kleren, speelgoed en elektro meenemen vanop hun terrein in de Balenmagazijnstraat in Gent. “Daar staan producten klaar om verwerkt te worden”, legt Geert Deruyck van Ateljee vzw uit. “We controleren bijvoorbeeld elektronische toestellen in onze werkplaats en herstellen die, indien nodig, zodat we ze kunnen verkopen in de elektrowinkel in de Getouwstraat.”

Maar inbrekers hebben nu de weg naar die producten op de terreinen van de vzw gevonden. Op camerabeelden is te zien hoe verschillende mensen hun rugzakken volstoppen met elektro, maar ook textiel en speelgoed. De vzw deed een eerste aangifte in december vorig jaar, maar intussen hebben ze nog vier klachten bij de politie ingediend.

Extra veiligheidsmaatregelen

“De politie voert intensief onderzoek en we zijn ervan overtuigd dat er binnenkort een doorslag zal komen”, aldus Deruyck. “Enkele inbrekers zijn duidelijk herkenbaar op de camerabeelden.” De vzw nam intussen extra veiligheidsmaatregelen en ook de politie passeert regelmatig langs hun terreinen.

“We betreuren de inbraken enorm”, zegt Geert Deruyck. “Mensen stelen de goederen die anderen schenken, heel spijtig.” De producten in de Kringwinkels worden verkocht aan een lagere prijs voor mensen die het financieel moeilijk hebben. “Maar de vzw zorgt er zo ook voor dat het hergebruik van lokale spullen stijgt en er is minder afval”, aldus Deruyck. De vzw doet dat in samenwerking met het OCMW en hulpverleningsorganisaties.

Ateljee hoopt dat er snel een einde komt aan de reeks inbraken. Wie iets meer zou weten, mag altijd contact opnemen met de politie.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten