Sector zag installaties warmtepompen verdubbelen in 2022

© BELGAIMAGE

Er zijn vorig jaar 30.000 warmtepompen geïnstalleerd in België, dubbel zoveel als in 2021. Dat zegt ATTB, de federatie van verwarmingsbedrijven. Ook zonneboilers en warmtepompboilers groeien in populariteit.

Bron: BELGA

De sector verwacht dat de trend zich zal blijven doorzetten in 2023 en de volgende jaren. De transitie naar meer hernieuwbare energie kreeg een boost door de stijgende energieprijzen.

ATTB ziet wel een probleem: er ontbreekt volgens de organisatie een duidelijk regelgevend kader. “Onze bevoegde overheden weten blijkbaar nog altijd niet goed welke richting we uit moeten met de verwarming van onze gebouwen”, luidt het.

“In het Vlaams Energieakkoord van vorig jaar was opgenomen dat in nieuwbouwwoningen nog een hybride warmtepomp (een warmtepomp gecombineerd met gasketel, red.) mocht geplaatst worden, en werden daarvoor zelfs nog subsidies gegeven. Dat is toch echt niet zinvol”, meent ATTB. “In goed geïsoleerde nieuwe woningen zou altijd voor een volledig elektrische oplossing, liefst met een warmtepomp, moeten gekozen worden. Hybride warmtepompen zijn een prima oplossing voor de - veel belangrijkere - renovatiemarkt.”

Verder pleit de sector ook voor hogere subsidies voor energiezuinige investeringen. In onze buurlanden zijn die hoger, zegt ATTB. Als er niet meer steun komt, “krijgen we een kleine groene elite die het zich kan veroorloven om in de energietransitie mee te stappen, en een grote groep mensen die dat niet kan. We mogen die niet in de kou laten staan”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten