Kamerlid Marianne Verhaert (Open Vld) wil dat voorschotfacturen voor energie aangepast worden

Marianne Verhaert krijgt veel klachten over de voorschotfacturen die hoog blijven.© RR

Grobbendonk -

Kamerlid en burgemeester van Grobbendonk Marianne Verhaert (Open Vld) bracht de problematiek van de nog steeds vaak bijzonder hoge voorschotfacturen voor de energierekening onder de aandacht van Staatssecretaris voor Consumentenbescherming Alexia Bertrand (Open Vld). Dat deed ze tijdens het vragenuur in het federaal parlement.

“Na maanden van absurde prijsstijgingen gaat het de laatste tijd eindelijk de goede kant op met de energietarieven. En terwijl de leveranciers destijds de voorschotten heel snel de hoogte in joegen, bleven ze de afgelopen weken akelig stil”, foetert Verhaert. “De mensen horen en zien dat de energieprijzen dalen, maar voelen dat absoluut nog niet in hun portefeuille. Dat kan natuurlijk niet. Wekelijks zie ik mensen die daar terecht hun beklag over doen.”

Staatssecretaris Bertrand gaf in haar antwoord mee dat ze het hier volmondig mee eens is en dat ze met de sector het gesprek is aangegaan. Uit die gesprekken is een protocol voortgevloeid waarin de energieleveranciers zich engageren om elk kwartaal te controleren of de voorschotfacturen van hun klanten nog overeenstemmen met de actuele prijzen en hun verbruik.

Bij alle klanten die tussen augustus en oktober van dit jaar een variabel contract afsloten, gaan de leveranciers dit prioritair nakijken. Toen waren de prijzen immers torenhoog. Verhaert toonde zich opgetogen met deze engagementen vanuit de sector en voegde eraan toe dat ze de voorschotfacturen de komende tijd effectief wil zien dalen. “Anders sta ik hier over enkele maanden weer om opnieuw op diezelfde nagel te kloppen”, zegt ze.(mph)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten