Rechter oordeelt mild voor vrachtwagenchauffeur die fietser Frank (56) doodreed: “Een onoplettendheid met grote gevolgen”

Bij het ongeval op 4 maart 2022 kwam Frank Vlietinck uit Knokke-Heist om het leven.© Archief tlg

Zeebrugge/Knokke -

Een Nederlandse trucker heeft voor de Brugse politierechtbank drie maanden celstraf met uitstel, een geldboete van 2.000 euro en drie maanden rijverbod gekregen voor het ongeval waarbij Frank Vlietinck uit Knokke-Heist het leven liet. De veertiger reed de 56-jarige visser in Zeebrugge met zijn vrachtwagen aan op de fiets. Alle hulp kwam te laat.

Op 4 maart vorig jaar fietste Frank Vlietinck langs de Isabellestraat in Zeebrugge. Omstreeks 9.40 uur werd de visser op het dubbelrichtingsfietspad aangereden door een afslaande vrachtwagen. De hulpdiensten snelden ter plaatse maar konden enkel zijn overlijden vaststellen. De vrachtwagenchauffeur, W.D., verklaarde achteraf dat hij het slachtoffer niet had opgemerkt.

De zaak werd een paar weken geleden gepleit voor de Brugse politierechtbank. Volgens de verdediging was er sprake van een moment van onoplettendheid. “Het ging om een fietspad waar fietsers uit twee richtingen kunnen komen”, stelt Jean-Luc Lombaerts, de advocaat van de beklaagde. “Het is een levensgevaarlijke plaats, want veel bestuurders denken dat er enkel van links mensen kunnen komen. Er was geen sprake van een dodehoekongeval.”

LEES OOK. Vriend rouwt om visser (56) die omkomt bij zwaar verkeersongeval: “Hij had geen schijn van kans”

De politierechter veroordeelde W.D. donderdag tot drie maanden celstraf met uitstel, een geldboete van 2.000 euro en drie maanden rijverbod. Ironisch genoeg was de beklaagde was op het moment van het ongeval aan de slag voor een visgroothandel. F.V. was visser in hart en nieren en net zijn passie werd hem uiteindelijk fataal. Aan de nabestaanden kende de rechter een euro voorlopige schadevergoeding toe. Een deskundige zal nu de precieze schade becijferen.

Advocaat Franky Baert, die de nabestaanden vertegenwoordigt, vindt dat er mild gesproken is. “Dit gaat om een onoplettendheid met grote gevolgen”, zegt hij. “Frank was van plan om bij zijn zus in Griekenland te gaan wonen, tot zij plots het telefoontje kreeg dat niemand wilt ontvangen.”

De beklaagde kan nog in beroep gaan tegen zijn veroordeling.

(cca, aft)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten