Acht jaar cel voor nachtelijke brandstichting in Hoepertingen: “Dit had fataal kunnen aflopen”

© rr

Borgloon -

Een 39-jarige man uit Wijnegem krijgt 8 jaar cel voor een nachtelijke brandstichting aan een woning in Hoepertingen. “Die man heeft een diepgewortelde criminele ingesteldheid”, aldus de rechter.

Shauni Deferm

LEES OOK. Man riskeert 6 jaar voor brandstichting in Borgloon: “Enkel daar om coke te leveren in de buurt”

In de nacht van 22 september 2019, rond 5 uur ’s ochtends, werd de politie opgeroepen naar de Bartholijnsstraat in Hoepertingen voor een brand aan een woning. De bewoner van het huis werd wakker door de harde slag van een kassei die door het raam was gegooid. Hij merkte niet veel later brand aan zijn voordeur en poort op. Uit onderzoek bleek dat het ging om opzettelijke brandstichting. Van de dader was geen enkel spoor.

Opsporingsprogramma

De feiten werden wel gefilmd door bewakingscamera’s in de buurt. Daarop waren twee gemaskerde mannen te zien. Een van de daders overgoot de voordeur en poort met benzine uit een jerrycan en stak het goedje in brand met lucifers. Zijn kompaan filmde alles met zijn telefoon. Na de brandstichting namen de twee daders de vlucht.

Uiteindelijk kwam er pas schot in de zaak nadat de camerabeelden in november 2019 uitgezonden werden tijdens het opsporingsprogramma Faroek op VTM. Een aantal tips wezen in de richting van de 39-jarige Antwerpenaar. Hij zou volgens een van de tips in opdracht van een vriend de brand hebben gesticht in ruil voor drie kilo cocaïne. Het zou gaan om een wraakactie omdat de bewoner van het pand betrokken geweest zou zijn bij een ripdeal waarbij er drugs gestolen werd van de zogenaamde opdrachtgever.

(Lees verder onder de foto)

De rechtbank spreekt over ‘een criminele levensstijl’ en ‘een diepgewortelde criminele ingesteldheid’ bij de veroordeelde man.© Tom Palmaers

Dealen aan prostituees

De politie voerde verder onderzoek naar de dertiger en kon volgens de procureur enkele objectieve elementen naar voor brengen. Zo verwees de aanklager naar de mastcaptatie van het gsm-nummer van de dertiger, het voertuig dat om 3 uur ’s nachts opgemerkt werd op de ANPR-camera’s in Maasmechelen en de aankoop van een jerrycan met negen liter benzine in een tankstation in Zutendaal.

De dertiger ontkende met klem zijn betrokkenheid. Volgens hem zakte hij die nacht van Antwerpen naar Limburg af om inbraken te plegen en cocaïne te dealen aan prostituees op de Chaussée d’Amour in Sint-Truiden. De brandstof zou hij dan weer aangekocht hebben voor zijn quad.

Criminele ingesteldheid

De Tongerse rechter vindt de verklaringen van de man ongeloofwaardig en verwijst naar de vaststellingen in het dossier. “Het blijkt boven elke redelijke twijfel dat de beklaagde de woning in brand stak”, concludeerde de rechter in het vonnis. “De rechtbank tilt bijzonder zwaar aan de feiten, die een fatale afloop hadden kunnen kennen voor de aanwezige personen in de woning, indien de brand zich verder zou hebben verspreid en indien zij niet wakker zouden zijn geworden.”

(Lees verder onder de foto)

© TP

Ook het zwaarbeladen strafblad van de man speelde niet in zijn voordeel. Zo werd hij eerder al 23 keer veroordeeld voor onder andere diefstallen, drugsfeiten, slagen en… brandstichting. De rechtbank spreekt dan ook over ‘een criminele levensstijl’ en ‘een diepgewortelde criminele ingesteldheid’.

De aanklager vroeg een celstraf van zes jaar, maar de rechter was strenger in zijn oordeel. De dertiger krijgt voor de brandstichting een celstraf van acht jaar. Hij moet de slachtoffers schadevergoedingen van 2.473 euro en 2.000 euro betalen.

© TP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten