Buurtbewoners verzetten zich tegen “illegale kap” van bos: “Een symbooldossier”

Het bewuste bos in Mariakerke© IF

Mariakerke -

“Als de Stad hiermee akkoord gaat, schept het een gevaarlijk precedent.” Die boodschap brengen twintig buurtbewoners rond de Eeklostraat en Damstraat in Mariakerke. Zij verzetten zich tegen de “illegale kap” van een binnenbos in hun wijk.

Simon Dekaezemaker

“Dit is een symbooldossier”, klinkt het in de buurt. “Als de Stad dit goedkeurt, dan staat de deur open om elk stuk bos te kappen.” In Mariakerke is onrust ontstaan door de kap van een bos in de buurt van de Eeklostraat. De eigenaar wil bomen vellen en de plek voor meer dan 40 procent verharden.

“Nadat zijn verkavelingsvergunning werd geweigerd, besliste de eigenaar om illegaal meer dan tien hoogstammige bomen te laten rooien”, menen de buurtbewoners. “Hij werd daarvoor beboet, maar diende daarna een regularisatieaanvraag in. Zo hoopt hij toch een bouwvergunning te krijgen.”

Bezwaarschrift

De buurtbewoners zijn strijdvaardig. Ze zijn overtuigd dat het Gentse stadsbestuur dit project niet kan goedkeuren. Ook Gents MilieuFront zet zijn schouders mee onder het protest. GMF diende daarom ook een bezwaarschrift in als signaalfunctie voor de bescherming van bos in Gent.

“Het verlies van het bos verhoogt ook het risico van ernstige wateroverlast, waar we deze zomer in de Eeklostraat al last van hadden”, klinkt het. “In een bos wonen ook bosuilen, vossen, padden, … Het verlies van het bos zou daarom ook een verlies zijn voor de biodiversiteit in de buurt.”

Het bewuste bosje in Mariakerke grenst aan de Eeklostraat en ligt achter de Damstraat en Aan de Linde© Google Maps

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt