Lichter, ruimer en veel duurder dan gepland: nieuw stadskantoor aan de Zuid opent de deuren

Wie het gebouw betreedt, komt eerst in de grote loketzaal.© fvv

Gent -

Een reispas halen? Een adreswijziging? Of een omgevingsvergunning aanvragen? Dat en veel meer regel je in het fraaie nieuwe stadskantoor op de Zuid. Dat opent vrijdag de deuren voor alle Gentenaars, al was daar meer tijd en vooral meer geld voor nodig dan aanvankelijk gepland.

Max Dedulle

Ruim, licht en overzichtelijk is het zeker. Wie het gebouw binnenkomt, ziet meteen de vele loketten waar Gentenaars terechtkunnen. De snelbalies dienen om snel documenten af te halen, terwijl de doe-het-zelfbalies er zijn voor diensten die in principe digitaal kunnen, zoals een adreswijziging. Niet iedere Gentenaar heeft immers de mogelijkheden om dat online te doen. Voor complexere materie, zoals een premie of een omgevingsvergunning, zijn er themabalies en aparte spreekruimtes.

“Een hele vooruitgang”, vindt ook Sofie Bracke (Open VLD), schepen van Publiekszaken. “Vroeger zaten de diensten verspreid over alle verdiepingen van het gebouw. Dat was niet meer van deze tijd.”

Voor meer dan duizend personeelsleden van de sSad betekent het ook een nieuwe werkplek. Flexibiliteit was daarbij een belangrijke pijler: voor ieder personeelslid zijn 0,6 vaste bureaus voorzien, omdat velen onder hen geregeld in een gemeenschappelijke ruimte of thuis werken. Een duurzaam gebouw is het ook: zo is er driedubbel glas, ligt het dak vol zonnepanelen en spoel je er het toilet door met regenwater. (lees verder onder de foto)

Voor het personeel van de stad betekent het een nieuwe werkplek.© fvv

Kostprijs

Fraai, al kwam het stadskantoor er niet zonder slag of stoot. De plannen werden al voorgesteld in 2016 en eigenlijk stond de opening al in het voorjaar van 2020 gepland. Maar vooral de kostprijs swingde de pan uit. Waar aanvankelijk sprake was van 15 miljoen euro, heeft het kantoor uiteindelijk zo’n 38 miljoen euro gekost.

“Dat heeft verschillende oorzaken”, zegt schepen van Facility Management Hafsa El-Bazioui (Groen). “Het oorspronkelijke ontwerp uit 2016 voldeed eigenlijk niet en moest steeds worden bijgestuurd. Daarnaast zijn er elementen toegevoegd: de lift en de fietsenstalling maakten bijvoorbeeld geen deel uit van het originele ontwerp. De coronacrisis en de algemene prijsstijgingen in de bouw hadden ook een invloed.”

Vanaf vrijdag kunnen alle Gentenaars terecht in het nieuwe kantoor.© Stad Gent

Vanaf vrijdag kunnen alle Gentenaars er terecht. Helemaal afgewerkt is het project nog niet: ook de oude stadsbibliotheek maakt via een nog te bouwen passerelle deel uit van het Stadskantoor. De oplevering daarvan is gepland voor het najaar. Als de werken af zijn, zullen er meer dan 2.000 medewerkers aan de slag kunnen.

Er is meer dan voldoende zitruimte in het nieuwe gebouw.© fvv

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten