Israël voert luchtaanvallen uit op Gazastrook

© REUTERS

Israël heeft in de nacht van woensdag op donderdag verschillende luchtaanvallen uitgevoerd op de Gazastrook, enkele uren nadat het een raket had onderschept die vanuit het Palestijnse gebied was afgevuurd. Dat meldt het Israëlische leger op Twitter.

adb, jvhBron: BELGA

De Israëlische gevechtsvliegtuigen vielen volgens het Israëlische leger “een productielocatie van chemische stoffen, samen met een wapenfabriek” aan die volgens de Israëli’s toebehoren aan Hamas, de Palestijnse organisatie die de Gazastrook bestuurt. De Britse krant The Guardian schreef eerder ook dat een trainingscentrum van de brigades van al-Qassam, de gewapende vleugel van Hamas, werd geraakt. Het centrum ligt te midden van een vluchtelingenkamp in de Gazastrook.

Enkele uren eerder zei het Israëlische leger dat het een raket uit de Gazastrook had onderschept. Die werd tegengehouden door de Iron Dome, het hoogtechnologische raketafweersysteem dat Israël gebruikt om korteafstandsraketten (tot zeventig kilometer) te onderscheppen. In de stad Sderot aan de grens met de Gazastrook waren alarmsirenes geactiveerd.

De raketaanval vanuit de Gazastrook werd opgeëist door de gewapende groep Lions’ Den, die vooral op de Westelijke Jordaanoever actief is. De groep bestaat voornamelijk uit jonge mannen van verschillende gewapende facties in de stad Nablus en is vaak betrokken bij aanslagen en confrontaties met het Israëlische leger. Het is wel de eerste keer dat de groep een raketaanval opeist.

De verschillende gewapende groepen zeiden de raket te hebben afgevuurd “uit solidariteit met vrouwelijke gevangenen”. Israël heeft naar verluidt de detentievoorwaarden voor Palestijnse vrouwen aangescherpt. Zo zouden vrouwelijke gevangenen die steun betuigen aan aanvallen tegen Israël in een isoleercel worden geplaatst.

© REUTERS

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten