Aantal besmettingen en ziekenhuisopnames door coronavirus stijgt weer, maar Steven Van Gucht stelt gerust: “Verwachten ook komende weken geen zware coronagolf”
© BELGA
Het aantal besmettingen met het coronavirus en het aantal ziekenhuisopnames is opnieuw gestegen. Dat blijkt uit cijfers van Sciensano.
Het aantal besmettingen steeg in de periode van 24 tot 30 januari met 40 procent, tot gemiddeld 477 per dag. In die periode werden dagelijks gemiddeld ongeveer 4.700 tests uitgevoerd (+5 procent), de positiviteitsratio bedroeg daarbij 11,4 procent. Het reproductiegetal ligt nu op 1,15. Wanneer dat getal groter is dan 1 betekent dit dat de pandemie in kracht toeneemt.
In de afgelopen week steeg het aantal ziekenhuisopnames met 30 procent, tot gemiddeld 56,6 per dag. Er liggen nu 833 mensen met een Covid-19-besmetting in de ziekenhuizen (+28 procent), van wie 51 patiënten op de intensieve zorg liggen (+13 procent).
Het aantal overlijdens daalt wel nog. Tussen 24 en 30 januari stierven gemiddeld 3,9 mensen per dag aan de gevolgen van een coronabesmetting (-7 procent). Sinds het begin van de pandemie stierven al 33.582 mensen.
Van Gucht: “Verwachten ook komende weken geen zware coronagolf”
Viroloog Steven Van Gucht zegt dat het duidelijk is dat de dalende tendens die werd ingezet tijdens de kerstvakantie, aan het ombuigen is. “De ziekenhuisbelasting blijft echter relatief laag, en we verwachten ook de komende weken geen zware coronagolf”, benadrukt hij.
Voorts blijkt uit de gegevens van het gezondheidsinstituut dat er nog steeds sprake is van een griepepidemie. Het aantal consultaties bij huisartsen voor bevestigde griep bleef stabiel.
Het aantal infecties met het respiratoir syncytieel virus (RSV), dat een luchtweginfectie met verkoudheidssymptomen kan veroorzaken, daalt dan weer verder. Vorige week had Sciensano de RSV-epidemie al ten einde verklaard.
Tot slot wijst Sciensano erop dat het aantal invasieve groep-A-streptokokkeninfecties in vescheidene Europese landen waaronder België, is gestegen, vooral bij kinderen jonger dan 5 jaar. De groep-A-streptokok (GAS) kan onder andere keelpijn, amandelontstekingen, roodvonk en wondroos veroorzaken. Meestal zijn de symptomen mild en van korte duur, en sommige mensen worden zelfs helemaal niet ziek. Soms dringt de bacterie dieper door in onderliggend weefsel of de bloedbaan met een ernstigere, invasieve GAS-infectie tot gevolg, die meestal leidt tot een ziekenhuisopname.
Lees ook
Na de oprichting van ‘Vaccinopolis’: mág je patiënten wel besmetten met virussen? En wie geeft zich daarvoor op?
Aantal nieuwe coronagevallen blijft dalen
Studie ontdekt dat corona opsporen ook met minder invasieve methode kan: “Ideaal voor kwetsbare groepen”
Brazilië overschrijdt kaap van 700.000 coronadoden
Video
Hoofdpunten
Opgave Wellens, ook Van Aert gehinderd: roekeloze actie van renner Bahrain-Victorious zorgt voor enorme ravage, Pool wordt uit koers genomen
CAFÉ KOERS. Koersgek Vlaanderen geniet, Benji Naesen: “Tactiek van Team DSM is niet verboden, maar zo maken ze geen vrienden”
Feest op de Oude Kwaremont: Fans gaan uit hun dak, renners trotseren wel erg glibberige kasseien
Terugkeer door de grote poort: 30.000 enthousiaste toeschouwers in Brugse binnenstad voor start De Ronde
IN BEELD. Mensenmassa verwelkomt de Ronde van Vlaanderen in Brugge, mooi eerbetoon aan Bjorg Lambrecht in Knesselare
Beste van Plus
Jongetje (4) raakt verdwaald in bos, maar politie vindt hem terug door geblaf van hond die niet van zijn zijde wijkt
Man besmeurt Iraanse vrouwen met yoghurt omdat ze geen hijab dragen, politie arresteert hen voor illegaal tonen van hun haar
Autobestuurster rijdt via de sporen tramstation in Brussel binnen
Antiquair Paul De Grande kocht huis dankzij ‘Huizenjagers’: “Budget van 2 miljoen euro”