“Een betere weerspiegeling van de maatschappij”: balie Brussel wil meer jongeren met migratie-achtergrond naar rechtenstudie leiden

Sahil Haitam (20), Mathieu Stroeykens (20) en Chris Niyonkuru (19) studeren momenteel rechten via het DIApositief-project.© AMG

Brussel -

De Balie Brussel wil meer kleur in de Brusselse Nederlandstalige advocatuur en wil daarom meer jongeren met een migratie-achtergrond warm maken om rechten te studeren via het DIApositief-project. “Jongeren die twijfelen krijgen zo de juiste motivatie om de studies aan te vatten.”

Amaury Michaux

Mathieu Stroeykens (20), Sahil Haitam (20) en Chris Niyonkuru (19) studeren momenteel rechten via het DIApositief-project. Zij werden uitgenodigd om tijdens de paasvakantie een introductieprogramma te volgen, waarbij ze uitleg kregen over de rechtstaat, het jeugdrecht, de werking van de rechtbank en het openbaar ministerie.

Studiebeurs

Ze krijgen ook een rondleiding in het justitiepaleis. Nadien moesten ze een essay schrijven over de rechtsstaat. “De kandidaat die het beste essay schrijft, krijgt een studiebeurs om zijn vijfjarige rechtenstudie aan een Nederlandstalige universiteit te financieren”, vertelt Sevda Karsikaya, directeur van het project.

Voor de drie jongeren was het DIApositief-project doorslaggevend om rechten te studeren. “Dankzij het programma werden we ondergedompeld in de rechtsstaat en werd de motivatie groter om er helemaal voor te gaan”, vertelt Mathieu Stroeykens.

Financieel

“Op financieel vlak is dit project ook belangrijk. Voor mezelf geeft het nog meer motivatie om voor de advocatuur te gaan nu ik mijn studies niet zelf moet betalen. Daarnaast krijgen we de kans om in Brussel stage te lopen. Zo’n ervaring is een godsgeschenk voor veel jongeren én de maatschappij zet stappen vooruit om in de advocatuur een betere weerspiegeling te vormen van de maatschappij.”

Chris Niyonkuru droomde al van zijn vijfde van een carrière als advocaat. “Mijn moeder had dezelfde droom, maar is er nooit voor gegaan. Ook ik dacht in het vijfde middelbaar dat de advocatuur te hoog gegrepen was. Ik was verdwaald in mijn studies, maar dankzij het DIApositief-project heb ik terug goesting gekregen om ervoor te gaan.”

Middelbare scholen

Karsikaya roept ook de Brusselse middelbare scholen op om de brug te slaan tussen de middelbare studies en het DIApositief-project.

“De meeste jongeren met een migratie-achtergrond worden niet gestimuleerd om deze studies aan te vatten. Het zou voor hen te moeilijk zijn en ze krijgen daardoor meestal een negatief advies. Ik hoop dat jongeren in de toekomst meer gemotiveerd worden en dat er daardoor een grotere doorstroom komt.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten