Atletiek IFAM in Gent

Helena Ponette, zelfs tijdens examens in bloedvorm, gaat bij IFAM in Gent op recordjacht

Op de 400m van de Vlaamse titelstrijd werd Helena Ponette (rechts) nipt geklopt door Imke Vervaet.© NDM

Met de IFAM vindt zaterdag in Gent de enige internationale indoormeeting van ons land plaats. Toch voelt bijlange niet iedereen in West-Vlaanderen zich geroepen. De betere mannen bij de 29 West-Vlamingen vallen grotendeels op door afwezigheid.

Hans Vanbesien

Alexander Doom schreef zich begin deze week uit. “Ik kwalificeerde mij bij mijn eerste optreden van het seizoen op 22 januari in Luxemburg meteen voor het EK indoor in Istanboel”, zegt de Roeselaarse 400m-specialist. “Ik verbeterde mij van 46”85 tot 46”20, maar met meer concurrentie kan ik zeker nog sneller. Ik krijg met Metz nog een goede gelegenheid om beter te doen. Gent komt echter te vroeg. Ik vind het beter om ook dit weekend te trainen.”

Oostendenaar Michael Obasuyi (60m horden) hoopt dat hij tijdig herstelt van blessureleed, dit wil zeggen wanneer het EK er begin maart aan komt. Aurèle Vandeputte verkoos vorig weekend de 800m van Manchester boven de IFAM in Gent, maar de Oostkampenaar stond in Engeland ziek op en strandde er met 1’50”49 ruim boven zijn record (1’46”49 in 2022). “Zijn keel leek wel schuurpapier. Hij probeert het komende woensdag in het Franse Mondéville opnieuw”, aldus zijn trainer Andy Inghelbrecht, die op de 800m in Gent uitkijkt naar de prestatie van zijn zoon Timon. De nationale juniorenkampioen is pas hersteld van een contractuur in de kuitspier, maar neemt het toch op tegen Mattis Tanghe. De Meulebekenaar viel bij de Vlaamse kampioenschappen met 49”20 net naast het podium van de 400m.

Tweede duel

De West-Vlaamse atletes melden zich zaterdag wel op hun best in Gent. Helena Ponette loopt de 300m. De studente geneeskunde bracht afgelopen zomer outdoor het provinciaal record op 37”07. Op een indoorbaan van 200m gaat het uiteraard minder snel dan op een ovaal van 400m, maar het provinciale indoorrecord van de Ardooise Hanne Claus (39”53 sinds 2019) staat op sneuvelen. De Oostendse verkeert zelfs middenin een examenperiode in bloedvorm, want tijdens de Vlaamse titelstrijd was ze op de 400m goed voor een verbetering van 53”65 tot 53”53.

Rani Vincke wierp zich als tweede op de 60m met 7”41 op tot snelste West-Vlaamse ooit. Manon Depuydt strandde in de reeksen op 7”61 en in de finale als vijfde op 7”67. De atletes uit Gistel en De Haan meten zich zaterdag opnieuw met elkaar.

Bij de mannen vindt een tweede duel tussen Rendel Vermeulen en Yoran Deschepper plaats. Terwijl de Koksijdenaar op het VK zilver haalde op de 60m (7”91) én 200m (21”41), werd de Diksmuidenaar in de finale van de 60m uitgeschakeld door een valse start.

BK 4x200m

De IFAM gaat gepaard met het BK 4x200m. Houtland treedt opnieuw aan met Lore Louagie, Libelia Vincke en Jolijn Verhaeghe. Maité Beernaert vervangt Yorunn Ligneel, die aan het hoogspringen deelneemt. Een zesde plaats en 1’44”86 kan opnieuw.

Verspringen staat ook op het programma, maar zonder Laura Ooghe. De 16-jarige Bredense, die bij de Vlaamse titelstrijd het nationale scholierenrecord op 6m13 bracht, verkoos woensdag de MOVE schoolkampioenschappen. Zij won het verspringen met 5m82 en bracht haar besttijd op de 60m op 7”97. Ine Mylle evenaarde in de reeksen van de 60m horden haar record (8”65 in 2022), maar in de finale bleef het bij een zevende plaats en 8”75. Zij gunt zich in Gent een nieuwe kans op een PR.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten