Leuven Jazz zet jonge Belgische artiesten in de kijker tijdens tiende editie

De Vlaamse ADJA brengt binnenkort een eerste EP uit, en stelt die voor tijdens Leuven JAZZ.© hsb

Leuven -

Leuven Jazz bestaat dit jaar tien jaar, en dat wordt in maart gevierd met meer dan vijftig concerten op tien dagen. De organisatoren beloven absolute toppers als John Scofield, Lakecia Benjamin en Tigran Hamasyan, maar ook veel Belgisch talent, films en huiskamerconcerten. Deze week werd het programma voorgesteld in aanwezigheid artiesten ADJA en Eliott Kneuts.

Hannelore Smitz

Het begon als een klein event van twee dagen, maar intussen groeide Leuven JAZZ uit tot een vaste waarde van tien dagen. “Het is een prachtig evenement, met tegelijk grote namen en kansen voor jonge muzikanten. Van de stadsschouwburg tot huiskamers. Dat vind ik ontzettend boeiend. Er is voor elk wat wils”, zegt schepen van Cultuur Bert Cornillie (Vooruit).

En zo viert het festival dit jaar ook haar tiende editie. “We brengen een mix van straffe concerten en cross-overs met dans, film, beeldende kunst en literatuur”, zegt festivalcoördinator Danny Theuwis (30CC). “Zoals steeds zetten we ook veel Belgisch talent in de spotlights.”

Jong talent

Dat Belgisch talent was deze week al aanwezig bij de voorstelling van het programma. Eliott Knuets – amper 19 jaar oud – mag op 11 maart het grote podium van de 30CC/Schouwburg openen en nodigt daarbij niemand minder dan de Amerikaanse toppianist Aaron Parks uit in zijn gelegenheidskwintet. ADJA gaf al een voorsmaakje van haar nieuwe EP, die ze tijdens Leuven Jazz in Leuven komt voorstellen.

Daarnaast komen er ook heel wat internationale toppers. Denk aan de Armeense pianist Tigran Hamasyan, of de Zuid-Afrikaanse zangeres Zoë Modiga, begeleid door de LUCA Bigband. Uit eigen land zijn ook onder andere MiXMONK, Lynn Cassiers & Jozef Dumoulin en Alano Gruarin & Gwen Cresens van de partij. Voor het eerst is er tijdens Leuven Jazz ook een dansbattle, en dit op 16 maart in de stadsschouwburg.

Leuven Jazz vindt dit jaar plaats van 9 tot 19 maart. Tickets zijn vanaf nu te koop.

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt