Veertig joyriders in beroep toch veroordeeld na illegale straatraces aan Decathlon

© atv

Antwerpen -

De correctionele rechtbank heeft vrijdagochtend in beroep veertig personen veroordeeld die tijdens de pandemie straatraces hielden op de parking van Decathlon in Antwerpen. Aanvankelijk waren de joyriders door de politierechter vrijgesproken omdat de parking volgens hem geen openbare weg was.

alya

De veertig joyriders die beschuldigd werden van nachtelijke illegale streetraces in de overdekte parking van ‘den Deca’ op de Noorderlaan, zijn vrijdagochtend in beroep veroordeeld. Aanvankelijk werden ze door de politierechter vrijgesproken, maar in beroep werd die beslissing teruggedraaid. De straffen lopen op tot geldboetes van 1.200 euro en rijverboden van drie maanden. Bij wie zijn rijbewijs nog geen twee jaar heeft, wordt de teruggave van het rijbewijs gekoppeld aan het slagen voor praktische of theoretische herstelexamens.

LEES OOK. Procureur vecht vrijspraak aan van 40 autobestuurders na straatraces op Noorderlaan

Openbare weg

Het parket had de joyriders, die in de nacht van 26 op 27 maart 2021 betrapt waren op de parking, gedagvaard voor de politierechtbank voor onder andere het aansporen of uitdagen om overdreven snel te rijden, het niet regelen van de snelheid en deelname aan een illegale snelheidswedstrijd. De centrale vraag toen was of dat de parking van ‘den Deca’ een openbare weg is of niet.

Advocaat Hermans, die in februari 2021 een van de beschuldigden verdedigde, had voor vrijspraak gepleit: “De parking van Decathlon behoort niet tot de openbare weg.” Volgens de advocaat stond er eind maart, toen de politie een grote controleactie hield, een bord dat duidelijk maakte dat de parking alleen toegankelijk was voor klanten van Brico en Decathlon. Verder onderzoek moest toen uitwijzen of zo’n verkeersbord er effectief stond.

De politierechter volgde aanvankelijk de redenering van de advocaat en sprak iedereen vrij op vrijdag 10 juni 2022. Waarop de procureur beroep aantekende: “De parking van de Decathlon behoort wel degelijk tot de openbare weg.”

De correctionele rechtbank heeft nu geoordeeld dat de wegcode wél van toepassing is op de parking.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten