Gemeente draait iedere euro om door stijgende kosten: minder wegenwerken, minder zonnepanelen en wellicht ook minder personeel

Wetteren is met de bezem door haar eigen financiën gegaan, en dat heeft gevolgen.© lvi

Wetteren -

Door de stijgende leef- en energiekosten heeft het Wetterse gemeentebestuur elke euro uit de gemeentekas omgedraaid, en dat heeft gevolgen. Geplande wegenwerken worden geschrapt, het plaatsen van zonnepanelen wordt uitgesteld én het personeelsbestand wordt onder loep genomen. “We moeten keuzes maken”, zegt schepen van Financiën Bram De Winne (CD&V).

Lieven Van Imschoot

Ook de gemeentebesturen voelen de gevolgen van de stijgende kost van energie, personeel, goederen en diensten. Aannemers rekenen de energieprijzen en inflatie door, wat de gemeentelijke facturen veel hoger maken dan begroot.

Zo zullen de werken in de Stuyvenbergwijk meer dan 1 miljoen euro extra kosten, die aan Biezeweg-Neerhonderd in Kwatrecht 400.000 euro meer, en die aan de Kloosterstraat in Kwatrecht en de Serskampsteenweg in de Boskant elk ruim 300.000 euro extra.

Schrappen of doorschuiven

Er wordt voor 6 miljoen euro aan investeringen geschrapt of doorgeschoven naar de volgende bestuursperiode. De geplande werken aan Kortewagenstraat en Schoorstraat in Ten Ede worden deels uitgesteld, het rioleringsproject-Vennestraat in Overschelde wordt voorlopig geschrapt. “Het zijn vooral wegenwerken die deze bestuursperiode toch niet meer zouden worden uitgevoerd”, zegt De Winne.

De gemeente wil ook 1 miljoen euro minder uitgeven aan onderhoudswerken. Ook het duurzamer maken van het gemeentelijk patrimonium wordt op een langere baan geschoven. Daarin bespaart de gemeente 380.000 euro. “We hebben gezien dat we te veel geld uitgetrokken hadden dan wat er haalbaar was”, zegt de schepen. “We gaan nog steeds gebouwen beter isoleren en zonnepanelen leggen, maar dat vergt een bepaalde tijdsspanne en werkkrachten.”

De gemeente schrapt daarnaast een gepland bedrag van 600.000 euro om grond aan te kopen. De 1 miljoen euro voor een nieuw servicegebouw op Dasseveld wordt ook geschrapt. “Want het is nog niet duidelijk of het zal gaan om renovatie of om een nieuwbouw.”

Te veel personeel?

Wetteren onderzoekt volop haar eigen personeelsbestand. De gemeente telt ongeveer 500 werknemers. Te veel, wordt beweerd. De schepen nuanceert. “We hebben inderdaad meer personeel dan vergelijkbare gemeenten, maar we bieden dan ook zeer veel diensten aan. We onderzoeken nu wat onze kerntaken zijn en welke diensten we willen uitbesteden, privatiseren of stopzetten. Tegen april moet dat duidelijk zijn.”

Al dat personeel kost Wetteren, door de vijf loonindexeringen van vorig jaar, al 3,5 miljoen euro meer. De belastingen verhogen, verkiest de schepen niet. “Burgers moeten vandaag de dag al genoeg inleveren.”

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt