Onze misdaadjournalist over ontvoering onschuldige man door drugsmaffia: “Ze rusten niet voor ze hun geld of drugs terug hebben”

Een onschuldige man werd op de Boomsesteenweg in Antwerpen ontvoerd en hard aangepakt door een drugsbende. Joris Van der Aa, misdaadjournalist van deze krant, vertelt bij Radio 1 hoe dat kon gebeuren.

red

LEES OOK. Onschuldige man per vergissing ontvoerd door drugsmaffia  

De drugsmaffia heeft per vergissing een onschuldige man ontvoerd. Joris, hoe is dat gebeurd?

Joris Van der Aa: “Men wilde iemand meenemen die op een adres woonde aan de Boomsesteenweg in Antwerpen. De personen die uitgestuurd waren om die kidnapping uit te voeren hebben de bovenbuurman van het doelwit meegenomen, in plaats van de man die ze op het oog hadden.”

Hebben ze hem uit huis gehaald, stond hij aan de deur? Hoe ging dat?

“Ze hebben hem klem gereden. Hij is met behoorlijk wat geweld in een bestelwagen geduwd. Als in een filmscène eigenlijk. Mensen hebben dat ook gezien. Onze collega was vrij snel op de hoogte van het incident, maar omwille van veiligheidsredenen heeft het parket gevraagd om het verhaal nog een aantal dagen niet te publiceren. Men wist nog niet zeker of iedereen weer vrij en in veiligheid was.”

Kan je ons even naar dat moment meenemen: ze rijden hem klem, en dan?

“Die man is meegenomen in een bestelwagen. Omstaanders die dat gezien hebben, hebben de politie gebeld. Voor de politie is al vrij snel duidelijk geworden dat die man niet gekend was in het crimineel milieu, maar dat er op dat adres wel iemand woonde die verdacht was in een grote drugszaak en op dat moment ook onder elektronisch toezicht stond. Men is zo al vrij snel tot de conclusie gekomen dat de kidnappers de verkeerde persoon hadden meegenomen. Die persoon is een dag later vrijgelaten, maar niet voor men hem flink heeft aangepakt. Hij is op een stoel vastgebonden. Daar zijn beelden van gemaakt en die zijn naar de vriendin van het eigenlijke doelwit gestuurd. Zij was zelf ook een doelwit van die bende.”

Op 13 januari werd een aanslag gepleegd aan het appartement van de vrouw in Hoboken.© bfm

“Dat koppel is werkzaam in een bedrijf in de haven. Zij zijn beiden verdacht in een onderzoek naar invoer van drugs. Er moet is misgelopen zijn, want iemand in de bende is ervan overtuigd dat deze mensen een partij drugs hebben gestolen of laten verdwijnen. De bende heeft aan dat koppel nog laten weten: geef onze drugs terug, want anders gebeurt dit. Dan heeft die dame, die recent ook het doelwit was van een aanslag in Hoboken, beelden op haar gsm toegestuurd gekregen van de bovenbuur van haar vriend die ontvoerd was. ‘Dit is wat er gebeurt als je onze drugs niet terug geeft’, stond er.”

Dan heeft zij gezegd: dat is niet degene die je zoekt?

“De gangsters zijn er zelf vrij snel achtergekomen dat ze niet de juiste persoon hadden, want de volgende dag is hij vrijgekomen.”

Gelukkig maar, voor hetzelfde geld laten ze ‘m niet vrij.

“Inderdaad, voor hetzelfde geld niet. Het was voor het parket ook niet meteen duidelijk of er mogelijk nog andere mensen gekidnapt waren. De bovenbuur werd niet meteen herkend op de beelden die de vrouw doorgestuurd kreeg. Achteraf is dan wel gebleken dat het per vergissing om de bovenbuur ging.”

We zeggen nu “de verkeerde is ontvoerd”, alsof het niet onthutsend genoeg is dat sowieso iemand ontvoerd wordt, wat die dan ook op zijn kerfstok heeft. Dat is ook verontrustend, lijkt mij.

“Uiteraard, maar dat zijn wel de gebruiken in het drugsmilieu. Daar is dat bijna wekelijkse kost, dat mensen, al is het maar voor even, tegen hun wil worden meegenomen. Ze worden van straat geplukt, in de kofferbak gesmeten,...Dat zijn dingen die men in het drugsmilieu ondertussen vrij normaal vindt.”

Die onschuldige man is intussen dus oké. Gezellig om daar te blijven wonen lijkt me dat ook niet.

“We hebben de man een paar keer proberen contacteren, maar die was natuurlijk behoorlijk geschrokken en getraumatiseerd. We hebben hem ook niet meteen kunnen aantreffen, dus ik denk dat hij ergens op een veilig adres verblijft.”

Het is hem gegund. Je zei al dat dit samenhangt met de bommen in Hoboken. Kan je dat even uitleggen?

“Laten we zeggen dat het conflict zich situeert binnen een groep mensen van Turkse origine. Er zijn nog een paar anderen bij betrokken, maar goed. Er is een bepaalde groep die nu blijkbaar in de problemen zit met hun opdrachtgevers. Er is een bomaanslag geweest op de Kioskplaats in Hoboken, aan de Praaglaan in Wilrijk zijn er incidenten geweest, in de Museumstraat in Antwerpen is een aanslag verijdeld omdat de politie al had verwacht dat men daar zou toeslaan. En aan de Boomsesteenweg is gisteren ook een aanslag verijdeld. Men is teruggekomen na de ontvoering en een aantal Nederlandse mannen die een aanslag wilden plegen zijn opgepakt. Men blijft die mensen dus viseren. Het conflict is nog niet opgelost.”

LEES OOK. Politie verijdelt mogelijke aanslag in Wilrijk: twee jonge Nederlanders gearresteerd

Gewone mensen in Antwerpen die niets met drugs te maken hebben, beginnen zich vragen te stellen. Het kan overal.

“Het kan overal. Je kan geweldig veel pech hebben. Het kan nog erger, in Nederland heeft men laatst iemand ‘per ongeluk’ geliquideerd omdat men die persoon aanzag als een doelwit. Dat bleek een onschuldige man te zijn. Het kan helemaal fout aflopen.”

Jij zegt: het is nog niet afgelopen met deze bende. Ze zijn nog teruggekomen na die fout gelopen kidnapping.

“Na die fout gelopen kidnapping zijn er nog verschillende andere incidenten geweest. Die gebeuren met heel veel kabaal, lawaai, met schieten, met spandoeken die men ophangt. Mensen worden echt aan de schandpaal genageld. Die bende rust blijkbaar niet tot ze hun geld of hun drugs terug hebben.”

Het lijkt dweilen met de kraan open, toch?

“Ja, zo lijkt het wel. Het goede nieuws is dat de politie toch een paar van die aanslagen heeft kunnen voorkomen. Hopelijk geeft men het vroeg of laat op. Maar blijkbaar vindt men nog steeds mensen om dat soort kamikaze-acties te doen. Want eigenlijk rijden ze recht in handen van de politie. Men staat op al die adressen die men kan linken aan het milieu te wachten, en toch doen ze het nog.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten