Joachim ontwerpt game vanuit eigen ervaringen met autisme: “Ik wil op deze manier mensen geruststelling bieden”

Joachim schreef de game als een e-book, met de hoofdrolspeler die vragen stelt aan de speler.© ram

Hoogstraten -

Auteur Joachim Rombouts (22) uit Hoogstraten heeft voor de jongerenorganisatie CoderDojo een game gemaakt over autisme. Omdat hij het syndroom van Asperger heeft, kon hij zich daarvoor inspireren op zijn eigen leven. Joachim hoopt dat hij zo kan bijdragen tot meer begrip voor mensen met autisme.

Ronny van den Ackerveken

Joachim schreef al twee fantasyverhalen en met zijn derde boek Woorden zijn er om te spreken observeert hij zijn autisme vanaf zijn elfde levensjaar. “Ik kreeg er veel positieve reacties op en werkte ook mee aan een artikel over autismespectrumstoornis”, vertelt Joachim. “Een tijdje geleden kreeg ik een bericht van CoderDojo. Die organisatie leert kinderen van 7 tot 18 jaar programmeren. Ze heeft een aantal leden die autisme hebben en vroeg me daarom een game samen te stellen over autisme. Zo is De koning van de Rode Roos ontstaan. Het uitgangspunt van de game is om meer begrip te creëren voor autisme.”

“Het spel gaat over Mathias, een jongen met autisme die naar het eerste middelbaar gaat. Hij vertelt persoonlijk tegen de speler over zijn onzekerheden rond het hebben van autisme. Toen ik zelf naar het middelbaar ging, was ik ook heel onzeker en dacht dat ik geen vrienden zou hebben. Vroeger wist ik ook niet hoe met mensen te praten. Intussen heb ik ervaren dat die schrik voor niks nodig was. Ik heb nu veel vrienden en maak deel uit van de leidingsploeg van KLJ Hoogstraten.”

De game heet De Koning van de Rode Roos.© rr

Comfortabel

De student Informatiebeheer Bibliotheek & Archief aan de Arteveldehogeschool in Gent schreef de game als een e-book. “Mathias stelt vragen aan de speler”, legt Joachim uit. “De gamer ervaart hoe wij kunnen denken of reageren op autisme. In het spel maakt hij ook duidelijk waarom hij soms op bepaalde manieren reageert, vaak is dat uit angst om veroordeeld te worden. Net als met mijn laatste boek hoop ik dat mensen zich herkennen in mijn ervaringen. De bedoeling is om mensen met autisme gerust te stellen en dat ze zich comfortabel kunnen voelen. Het gaat erom dat autisme niet minderwaardig maakt. De game is ook vertaald in het Frans voor CoderDojo in Wallonië.”

www.coderdojobelgium.be

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt