Ook hier kunnen bewoners voortaan autodelen

In Zonnebeke staat al een deelwagen van claus2you.© if

Koksijde -

Inwoners van Koksijde kunnen vanaf 1 maart ook aan autodelen doen. De gemeente werkt daarvoor samen met de firma claus2you die deelwagens ter beschikking stelt van alle inwoners.

Daron Mertens

Vorig jaar alleen al kwamen er in Vlaanderen 40.000 autodelers bij en dat is volgens de sector nog maar de voorbode van een steile groei de volgende jaren. In Vlaanderen zijn nu al 122.000 mensen die geregeld een deelauto gebruiken, goed voor zo’n 2,5 procent van de mensen met een rijbewijs.

De voordelen van deelauto’s zijn in theorie talrijk: je hebt vaak een gereserveerde parkeerplaats, veel minder vaste kosten op voorwaarde dat je de wagen niet elke dag voor woon-werkverkeer gebruikt, en vooral: je hebt minder last van stijgende brandstofprijzen. Bij autodelen wordt de brandstofprijs namelijk niet één-op-één doorgerekend.

In Kortrijk komen er nu zeven auto’s van het merk Fiat Panda of Fiat 500. De deelwagens zullen staan in Koksijde-dorp (aan het oud-gemeentehuis), Koksijde-bad (G. Gezelleplein), Oostduinkerke-bad (Wépionstraat), Oostduinkerke-dorp (Sint-Niklaasplein), Wulpen (Dorpsplaats), aan het station van Koksijde en aan Ster der Zee.

Gratis rijtegoed

Het uurtarief bedraagt 2,99 euro. Bij dat bedrag wordt alleen het verbruik van de gereden kilometers opgeteld (0,25 euro per kilometer). Als je de wagen langer dan negen uur gebruikt, wordt een dagtarief van 25 euro aangerekend, zonder waarborg of abonnementskosten. Op claus2you.be vind je een stappenplan en een instructievideo.

Op dinsdag 28 februari om 19 uur vindt in het gemeentehuis een infomoment plaats over de deelwagens. Aanwezigen krijgen meteen een gratis rijtegoed.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten