Groen waarschuwt voor “juridisch monster” als justitie wordt gesplitst: “Recept voor nog meer vertragingen”
Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir — © BELGA
Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke vindt het geen goed idee om justitie te defederaliseren, zoals Vlaams minister van Justitie Zuhal Demir (N-VA) oppert op basis van een studie van de KU Leuven. Dat rapport wijst volgens de groene justitiespecialist terecht op de problemen waar justitie mee kampt, maar een splitsing dreigt een “juridisch monster” op te leveren, vreest hij.
Demir concludeert uit de studie van grondwetspecialisten Stefan Sottiaux en Arvid Rochtus dat een defederalisering van justitie mogelijk is. Sottiaux spreekt van een “democratisch tekort” in de deelstaten, omdat die wel over een wetgevende en uitvoerende macht beschikken, maar de handhaving niet onder controle hebben omdat de rechterlijke macht ontbreekt. Tegelijkertijd zijn er wel elementen die beter federaal blijven, stellen de onderzoekers, zoals drugshandel of terrorisme.
Groen-Kamerlid Stefaan Van Hecke zegt dat het rapport “terecht wijst op de problemen waar justitie mee kampt”. “We mogen inderdaad een betere dienstverlening en snellere procedures verwachten. Justitie is decennialang ondergefinancierd. Gebouwen en gevangenissen zijn verouderd, en er is een grote achterstand in de digitalisering”, stipt hij aan.
“Recept voor nog meer vertragingen”
Een splitsing lost die problemen echter niet op, zegt Van Hecke. “Integendeel. Drie justitiesystemen in één klein land betekent drie verschillende strafwetboeken, drie strafprocedures, drie burgerlijk wetboeken… Dit is hét recept voor nog meer vertragingen, meer personeel en een hogere kostprijs.” Volgens de Groen-politicus wordt de splitsing van justitie “een kluwen, een administratief, juridisch monster voor drie gebieden”.
LEES OOK. Demir liet studie uitvoeren rond defederalisering van justitie: wat zijn de resultaten? (+)
Van Hecke vreest onder meer voor de negatieve gevolgen voor “gewone Belgen” en ondernemingen. “Indien we verschillende regels gaan hanteren voor erfenissen, huwelijken, echtscheidingen en aansprakelijkheid, dan wordt je rechten kennen en je rechten halen binnen België alleen maar complexer voor gewone burgers. Voor onze ondernemingen, die constant over de gewestelijke grenzen heen opereren, is een gesplitste justitie met verschillende systemen voor handels- en ondernemingsrecht een nachtmerrie.”
Lees ook
DE INSIDER. Onze vrouw in de overbevolkte gevangenis: “Het is echt schrijnend”
Sihame El Kaouakibi haalt slag thuis: Vlaanderen moet twee halftijdse medewerkers betalen, op straffe van dwangsom
Antwerpse cipiers weigeren zelf om nog nieuwe gevangenen in de Begijnenstraat binnen te laten: “De situatie is niet meer menselijk”
Advocaten mogen niet meer onbeperkt pleiten
Video
Hoofdpunten
Van een ‘angstgegner’ gesproken: Belgische balans oogt bloedrood tegen die Mannschaft
België won in 1954 (!) voor het laatst tegen Duitsland en dat was dankzij ‘den Antwerpse visboer’: “Hij speelde met zijn tegenstanders”
Met woede als brandstof en met de vinger op de mond: hoe Romelu Lukaku bij de Rode Duivels het ongelijk van Inter wil bewijzen
Als Bayern-speler een waterdrager, als bondscoach uit op revanche: wie is Duitse bondscoach ‘Herr’ Hansi Flick?
“Ik zou alles gegeven hebben om haar terug te krijgen”: mama van omgekomen kleuter (3) ontroostbaar na plots verlies
Beste van Plus
Gwenny en Marino verwelkomen hun 13de kind met de letters A, E, L en X: “Een verrassing, maar meer dan welkom”
Mijnwerker redt met gevaar voor eigen leven zijn collega’s uit ingestorte goudmijn
Als negenjarige bedrijven bezitten? Kim Kardashian registreert handelsmerken voor haar kinderen
Koppel brengt te veel cupcakes mee naar restaurant voor gender reveal, maar vindt slimme oplossing: “De energie was onbeschrijfelijk”