Bonden bereiken akkoord met directie: maandag wordt weer gewerkt bij Ideal Floor Coverings

© fmr

Wielsbeke -

Maandagmorgen wordt het werk hervat bij Ideal Floor Coverings in Wielsbeke. Ruim een week geleden legde het personeel spontaan het werk neer omdat er geen schot komt in de onderhandelingen rond de sluiting van de fabriek. Zoals bekend wil moederbedrijf Beaulieu International Group (BIG) het textielbedrijf sluiten.

Frank Meurisse

Tot laat in de avond werd donderdag onderhandeld tussen bonden en directie van Ideal Floor Coverings. Moederbedrijf Beaulieu International Group maakte in november bekend dat het bedrijf dat getuft tapijt produceert gesloten wordt. In het kader van de wet Renault waren na de informatie- en consultatiefasen nu de onderhandelingen voor een sociaal akkoord aan de orde. Het personeel vond echter dat die onderhandelingen te lang duren en niet opleveren en daarom legde de ochtendploeg vorige week donderdag het werk neer. Ook de middagploeg ging vervolgens niet aan het werk en de staking bleef duren tot vandaag, vrijdag 3 februari.

Marathon

Maandag wordt het werk hervat. De onderhandelingsmarathon leverde voor de bonden een aanvaardbaar sociaal plan op en hiermee werd vanmorgen om 8 uur naar het personeel gestapt. “83 procent van de werknemers gaat er mee akkoord”, zegt Steve Meseure namens het gemeenschappelijk vakbondsfront. “We vinden het een evenwichtig akkoord en het werd ook door het personeel zo beoordeeld, het wordt breed gedragen.” (Lees verder onder de foto)

Vakbondsafgevaardigden Steve Meseure, Kim Meire en Renilde Rommens konden vrijdagmorgen een akkoord voorleggen aan het personeel.© fmr

Op de inhoud van het akkoord gaan de bonden niet dieper in. “Het is complexe materie”, verklaart Meseure. “Het belangrijkste is dat er nu duidelijkheid is voor de werknemers en dat we nu verder kunnen.”

Hoelang er nog gewerkt wordt bij Ideal Floor Coverings zal de komende periode moeten blijken. De sluiting zal ook gefaseerd verlopen, waardoor de ene afdeling langer aan de slag zal blijven dan de andere. Bij het bedrijf in de Boffonstraat werken 174 mensen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten