Edegemse reuzen Manke Lies en De kleine man kennen hun meter en peter: “Tegen eind mei moeten ze door Edegem kunnen stappen”

De dames van de breiclub worden graag meter van Manke Lies.© RR

Edegem -

De meter en de peter zijn gekend terwijl het reuzenproject van Bart Boussemaere en Else Bogaerts een geslaagde crowdfunding achter de rug. Volgens de initiatiefnemers heeft Edegem over enkele maanden zijn eigen reuzen.

Filip Spoelders

Edegemnaren Bart Boussemaere en Else Bogaerts lanceerden vorig jaar hun idee om een reus voor de gemeente te maken. Dat Edegem dit jaar 850 jaar bestaat, was een bijkomende reden om hun project versneld uit te voeren.

Met hun creatieve atelier Jr*Bot kregen ze steun van de middelbare school KTA Edegem en het Masereelfonds. Het is met deze partners dat ze een geslaagde crowdfunding bij Triodos Foundation hielden. Ze haalden 6.500 euro op om Edegem weer een reus te geven.

Else en Bart vroegen het meterschap officieel aan.© RR

Liefhebbers van het project schonken samen 5.000 euro terwijl Triodos Foundation zelf 1.500 euro bijpaste. Deze financiële steun geeft de plannen van Bart en Else een mooie boost.

Ze kunnen uitkijken naar de afwerking van Manke Lies, die bijna vier meter hoog zal zijn, en De Kleine man van 2,70 meter. “Het verhaal van Manke Lies is gebaseerd op een Edegemse legende. Manke Lies kwam elke nacht spoken in de omgeving van Fort 5. Zij verscheen als spinster en bleef rondspoken tot iemand haar gelofte volbrengt. Daar stopt de legende, maar we hebben het verhaal een vervolg gegeven. De kleine man zal die gelofte vervullen. We weten van de buurgemeenten dat reuzen een gemeenschap verbinden. We willen Manke Lies ieder jaar inzetten voor evenementen in de gemeente, maar ook om goede doelen te ondersteunen”, zeggen Bart en Else.

Het grootste deel van het ingezamelde bedrag is voor het KTA van Edegem. Daar maken de studenten de skeletten van de reuzen.

André Van Ekelenburg mag zich trotse peter noemen.© RR

Reuzen hebben meestal een meter en een peter. André Van Ekelenburg van het Masereelfonds neemt het peterschap op zich. Het meterschap gaat naar de dames van het breicafé van het Lokale Dienstencentrum Den Appel. Zij zijn hard in de weer om kledij met maatje XXXXL te maken voor de nieuwe reuzen.

De dag dat de Edegemnaren hun reuzen mogen aanschouwen, komt op die manier dichterbij. “Tegen eind mei moeten de reuzen klaar zijn om door Edegem te stappen. Mogelijk komt er nadien nog een kinderboek of een theatervoorstelling over Manke Lies”, besluiten ze.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten