Zware straf voor recidivist zonder rijbewijs die “indruk wou maken op zijn vriendin”

© Shutterstock

Tienen -

David M. (32) is veroordeeld omdat hij ondanks een rijverbod tot 2028 meerdere keren betrapt werd achter het stuur. De man is een zware recidivist en krijgt daarom een zware straf: hij kijkt aan tegen een celstraf van drie jaar, een boete van 32.000 euro, een verbeurdverklaring van twee voertuigen en een levenslang rijverbod. Zijn verklaring: “Ik wou indruk maken op mijn vriendin.”

Sam Coremans

Zonder rijbewijs maar met een rijk gevuld strafregister en een vers rijverbod op zak, kroop beklaagde David M. in juli 2020 achter het stuur van zijn Mercedes C180. Na een controle kunnen verbalisanten vaststellen dat de man op een maandje tijd 32 keer is gecapteerd in zone Tienen. Op verschillende foto’s is het overduidelijk dat de beklaagde het voertuig bestuurt, ondanks zijn rijverbod tot 2028. Tijdens een verhoor geeft hij de feiten toe. “Een stommiteit, maar ik wou indruk maken op mijn vriendin”, verklaart hij.

Naam gemaakt

Een diepe indruk zal dat alles niet gelaten hebben op de man, want in november reed hij opnieuw rond in Tienen. De politie had zijn Mercedes al in beslag genomen, maar David M. had intussen een Lancia Delta geregeld. Hij had al zo’n naam gemaakt bij de politie dat enkele verbalisanten zijn nummerplaat met het blote oog herkenden. De agenten zetten de man snel aan de kant en namen ook deze auto in beslag.

Door vaststellingen van de politie en talrijke foto’s vallen de feiten niet te betwisten. De man is een bekend gezicht in de rechtbank, en daar hebben ze hem wel even genoeg gezien. “Met een gepaste straf moet de beklaagde eindelijk inzien dat hij gerechtelijke uitspraken moet respecteren”, leest het vonnis. “Er is geen reden om een mildere toepassing te maken van de strafwet.” De rechtbank legt David M. een gevangenisstraf van drie jaar op, samen met een boete van 32.000 euro. De Mercedes en Lancia worden verbeurdverklaard. De man krijgt ook een levenslang rijverbod om alle voertuigen te besturen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten