Dit najaar al concerten in nieuwe rockzaal onder Wintercircus: “Zo’n zaal bestaat nog niet in België”

De nieuwe (ronde) rockzaal onder het Wintercircus.© fvv

Gent -

De nieuwe rockzaal onder het Wintercircus wordt er een “zoals in Vlaanderen nog niet bestaat.” Dat zegt Franky Devos van kunstencentrum Viernulvier. “Beeld en geluid zullen er op een ongeziene manier samenkomen.” De nieuwe uitbaters van het Wintercircus zijn vrijdag voorgesteld.

Max Dedulle

De twee Gentse cultuurhuizen Democrazy en Viernulvier bundelen de krachten voor de uitbating van de nieuwe zaal, die plaats zal bieden aan 500 mensen. De eerste voorstellingen staan gepland voor november van dit jaar. “We praten hier al tien jaar over”, zegt Franky Devos, algemeen coördinator bij Viernulvier. “Democrazy is al lang op zoek naar een vaste stek in Gent, en ook wij zien heel wat mogelijkheden.”

Want volgens Devos wordt het een zaal zoals we die in Vlaanderen nog niet hebben. “Je zal hier de nieuwste technologie vinden op het vlak van beeld en geluid. Dat zal voor een unieke concertervaring zorgen. Wat dat in de praktijk betekent? Daar vertellen we later meer over, maar we zijn al volop bezig aan de voorbereidingen.”

Hoewel we in Gent al enkele concertzalen hebben, vult de nieuwe rockzaal volgens Devos toch een leemte op. “Een echte muziekclub, zoals Wilde Westen in Kortrijk of Het Depot in Leuven, dat misten we hier nog. Bijna iedere avond zal er wel een optreden of een fuif plaatsvinden. Veel van de programmatie doen we zelf, maar ook andere vzw’s, organisaties en kunstenaars zijn welkom.” (lees verder onder de foto)

“We misten nog een echte muziekclub in Gent”, zegt Franky Devos.© fvv

Inspireren

De ondergrondse zaal gaat open vanaf november 2023, het Wintercircus zelf opent in maart 2024. Deze week bereikte eigenaar SoGent een akkoord met TENT. Die groep rond werkgeversorganisatie VOKA Oost-Vlaanderen krijgt het gebouw voor de komende 78 jaar in erfpacht. De komende maanden gaan de achttien Gentse ondernemers achter TENT op zoek naar ‘bewoners’ voor het Wintercircus. De focus ligt daarbij op innovatie en gezondheidstoepassingen, maar ook op kunst en creativiteit.

“We denken aan een systeem met een lidmaatschap”, zegt Jeroen Lemaire, CEO van technologiebedrijf In The Pocket en een van de trekkers van TENT. “Voor een bepaald bedrag zullen start-ups, onderzoekers of andere bedrijven zich hier kunnen vestigen. Niet alleen als kantoorruimte, maar om zich door elkaar te laten inspireren. In het buitenland zijn dankzij dat soort kruisbestuiving al schitterende uitvindingen gedaan. Wist je bijvoorbeeld dat de autogordel eigenlijk bedacht is door enkele goochelaars?”

Maar ook de ‘gewone Gentenaar’ zal er over de vloer komen. Op de benedenverdieping komen winkelruimtes en horeca, al is de zoektocht naar geschikte partners daarvoor nog bezig. “Er zal altijd iets te beleven zijn”, zegt Lemaire. “Lezingen, tentoonstellingen, optredens in de concertzaal, … We zitten al jaren met grote ideeën in ons hoofd, maar het echte werk begint nu pas.”

“De Gentenaars staan te popelen om het gebouw nog eens te zien”, zegt Sami Souguir (Open VLD), schepen en voorzitter van SoGent, dat dertig miljoen euro betaalde voor de renovatie. “En ik ben tevreden dat we een exploitant hebben met ambitie. Ik ben er zeker van dat ze ons zullen verbazen met alles wat ze hier zullen doen.”

LEES OOK. Eindelijk duidelijk wie 75 jaar lang het Wintercircus en concertzaal mag uitbaten

Vanaf maart 2024 opent het Wintercircus de deuren voor iedereen.© fvv

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten