NMBS vergeet Peer Stoet in promotiecampagne: “Wij zijn nochtans oudste carnavalsoptocht van het land”

© RTV

Herenthout -

De NMBS promoot het carnavalsgebeuren in België en biedt voordelige tickets aan om overal te mee te vieren. Overal? Van Herenthout is geen sprake op de website van de spoorwegmaatschappij. “En dat terwijl we in 1978 werden uitgeroepen tot oudste vastenavondstoet van het land”, klinkt het misnoegd bij carnavalsvereniging Peer Stoet.

Marc Peeters

De leden van Peer Stoet kunnen niet zeggen dat de marketeers van de NMBS hun huiswerk niet hebben gemaakt. Het lijstje met feestelijke bestemmingen is lang: Binche, Blankenberge, Nijvel, Marche-en-Famenne, Malmedy, Eupen, Aalst, Ninove, Vilvoorde en Bastenaken. Je kunt er carnaval gaan vieren met een voordelig weekendticket. Over Herenthout blijft het stil. “Als het uitgangspunt is dat je over een station moet beschikken, hebben wij geen recht van spreken”, klinkt het in het stoetersdorp. “Al ligt het station van Bouwel op amper 3 kilometer. Wij noemen die stopplaats in de volksmond niet voor niets Herenthout-Noord. Wie er een stevige tred op nahoudt, staat in een klein halfuurtje aan de stoet.”

Een alternatief is om te treinen tot in Herentals. Vandaaruit vertrekt er om het uur een bus die je in twintig minuten tot vlak bij de Huirtuitse carnavalspret brengt. Ondanks die officiële titel, destijds toegekend door minister van Nederlandse Cultuur Rika De Backer, pretenderen ze in Herenthout niet het carnaval te hebben uitgevonden. “Integendeel”, klinkt het, “in tal van steden en gemeenten zijn ze al langer bezig. Alleen, je moet – met uitzondering van de oorlogsjaren en recent ook corona – onafgebroken hebben georganiseerd. En daarin spannen wij dus de kroon.”

Archiefbeeld. De Gilde voelt zich een beetje vergeten.© Marc Peeters

“Tussen al die steden wordt Herenthout als kleine garnaal weleens vaker over het hoofd gezien. Dat nu ook de NMBS zich daaraan bezondigt, betreuren wij ten zeerste.”

Dimitri Temmerman, woordvoerder van de NMBS, reageert: “Op onze website geven we regelmatig een overzicht van allerhande uitstapjes die makkelijk bereikbaar zijn met de trein. Meestal zijn dat ook activiteiten op plaatsen waar ook een station is.” De woordvoerder voegt er nog aan toe dat je met een weekendticket aan voordelige tarieven naar eender welke bestemming in België kunt reizen en dus ook naar Herentals of Bouwel om dan met andere vervoersmodi tot in het centrum van Herenthout te geraken. Gelukkig voor de NMBS zijn politieke of maatschappelijke thema’s taboe tijdens de stoet in Herenthout. Een stoetwagen waarop de draak wordt gestoken met treinen zal er dus niet opduiken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten