Nederlands koppel krijgt 20 maanden cel voor 1.300 cannabisplanten in huurwoning Oudsbergen

In totaal wordt er een winst van 260.000 euro verbeurd verklaard.© AP

Oudsbergen -

Een Nederlands koppel is veroordeeld tot 20 maanden cel voor het ter beschikking stellen van hun huurwoning in Oudsbergen voor een plantage. De opdrachtgevers krijgen een straf van 2 jaar.

Shauni Deferm

Op 17 september 2018 belde de politie aan bij de huurwoning in Oudsbergen nadat ze enkele tips hadden ontvangen over een plantage op het adres. Een Nederlandse 50-jarige man opende de deur en gaf meteen toe dat de agenten er een plantage zouden aantreffen. In de kelder vonden de inspecteurs bijna 1.300 oogstrijpe planten, samen met verschillende zakken gebruikte teelaarde en allerlei materialen zoals lampen en transformatoren. Ook de elektriciteitsmeter was gesaboteerd waardoor de elektriciteitsmaatschappij slachtoffer werd van elektriciteitsdiefstal. Zij krijgen een schadevergoeding van 30.547 euro toegewezen.

Witte Volkswagen Caddy

De Nederlandse huurder van de woning en zijn echtgenote werden verhoord. “Volgens de man hebben ze de woning gehuurd in opdracht van anderen met het oog om er een plantage in onder te brengen. Ze kregen er cash geld voor”, zo sprak de Tongerse procureur vorige maand tijdens de behandeling van de zaak.

De huurder vertelde volgens de aanklager dat hun Nederlandse opdrachtgevers eerder al hadden laten weten dat ze in het oog gehouden werden door de politie omdat ze een tijdje voordien werden onderworpen aan een verkeerscontrole met hun witte Volkswagen Caddy. De resultaten van de ANPR-camera’s wezen erop dat het busje regelmatig in Limburg werd gespot en ook een Nederlands oproepnummer dat onderling gebruikt werd, werd af en toe onder de mast gecapteerd.

260.000 euro winst

De twee Nederlandse opdrachtgevers werden door de Tongerse rechtbank veroordeeld tot celstraffen van twee jaar en geldboetes van 8.000 euro. Voor hen werd er een winst van 200.000 euro verbeurd verklaard. Het Nederlands koppel dat de woning huurde, krijgen elk een celstraf van twintig maanden en geldboetes van 8.000 euro. Zij moeten een winst van 60.000 euro ophoesten.

AANGERADEN
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt