Vandalen leven zich uit kerkhof Nossegem: twintigtal graven beschadigd

Eén oude grafsteen werd helemaal vernield door de vandalen.© IF

Nossegem -

Op het kerkhof van Nossegem hebben vandalen een twintigtal graven beschadigd. Schepen voor Begraafplaatsen Dirk Philips (Open VLD) is verontwaardigd en wil onderzoeken of er camerabewaking kan worden voorzien.

Dimitri Berlanger

Het was een inwoner van Nossegem die de pijnlijke vaststelling deed en contact opnam met de schepen.

“Het is hemeltergend en schandalig”, zucht Dirk Philips. “Ik heb meteen de verantwoordelijke van de begraafplaats gecontacteerd. Het gaat om delen van grafstenen, ornamenten en bloemstukken die zijn beschadigd, maar ook een graf dat helemaal kapot geslagen lijkt. Oude grafstenen zijn natuurlijk heel poreus. Het minste dat je daar met iets op klopt ligt het uit mekaar, al moet er hier toch bijna een voorhamer gebruikt zijn.”

Mogelijk maakten de daders ook gebruik van een stuk van een ander graf.

Camera’s

De schepen gaat bekijken wat de gemeente kan doen. “Die grafstenen zijn natuurlijk privé-eigendommen van mensen. Het enige dat we voorlopig kunnen doen is een klacht neerleggen bij de politie en vaststellingen laten doen. Maandag zullen we dit op het college bespreken.”

“We gaan alleszins ook onderzoeken of we daar eventueel camera’s kunnen voorzien in de toekomst. De vraag is daarbij natuurlijk ook of dat wel mag op een kerkhof. Ik heb dergelijk vandalisme ook al eens geweten op het kerkhof in Zaventem. Je vraagt je toch af wat mensen bezielt om zoiets te doen...”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten