Aantal woninginbraken stijgt weer: “We werken weer meer op kantoor”

© rr

Sinds we minder thuiswerken en ’s avonds weer op stap kunnen, is ook het aantal woninginbraken weer fors gestegen. Dat blijkt uit cijfers van de federale politie die we konden inkijken. In het eerste semester van 2022 werd er 18.115 keer ingebroken, in eerste zes maanden van 2021 was dat ‘amper’ 13.692 keer, het laagste aantal in jaren.

Thierry Goeman

De afgelopen eindejaarsperiode zijn inbrekers bijzonder actief geweest. Alsof ze hun schade verder wilden inhalen, zeggen politiediensten. Exacte cijfers over de twaalf maanden van 2022 zijn er nog niet. Maar uit een rondvraag blijkt dat alle politiezones dezelfde trend zagen. Namelijk dat het aantal woninginbraken, ondanks alle inspanningen, weer in de richting van voor corona evolueert.

In de eerste zes maanden van 2022 werd 18.115 keer in gebroken, dat zijn ongeveer 100 inbraken elke dag. Een jaar eerder werden in dezelfde periode ‘maar’ 13.692 inbraken vastgesteld.

Voor corona, in 2019, werden in de eerste zes maanden van het jaar nog 23.785 inbraken gepleegd en 48.899 over twaalf maanden.

Tijdens corona werd er dus duidelijk minder ingebroken en dat is ook niet zo verwonderlijk natuurlijk.

“Iedereen was thuis tijdens corona en er gingen nauwelijks mensen op vakantie. Dat maakte het voor inbrekers natuurlijk een pak moeilijker”, klinkt het bij de Leuvense politie. “Maar intussen werken we weer meer op kantoor en dat weten inbrekers natuurlijk ook.”

De politie blijft inzetten op preventie en op gecoördineerde acties die vooral gericht zijn tegen rondtrekkende dievenbenden. Ze wijzen er ook nog eens op dat de meeste inbraken niet ’s nachts maar in de vooravond worden gepleegd, zeker in de wintermaanden.

LEES OOK. Let op voor je badkamer en andere tips van een ex-inbreker tegen ongewenste gasten in je huis (+)

Aangeraden
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meest gelezen uit de buurt