Gepensioneerde ‘chef-poubellier’ Hubert blaast 102 kaarsjes uit: “Hij leeft als een god in Frankrijk”

Hubert Van Lysebetten© DVH

Gent / Evergem -

De vuilnisbakken zet hij niet meer buiten, verjaren doet Hubert Van Lysebetten wel nog. Zaterdag is de voormalige ‘chef-poubellier’ van de Leiekaai 102 lentes jong geworden. Nog even en hij maakt zijn droom waar: zijn grootvader kloppen. Die werd 103.

Sander Luyten

LEES OOK.‘Chef-poubellier’ Hubert (99) is de oudste conciërge van het land: “Ik wil mijn bompa kloppen, die werd 103”

Verjaren doet Hubert niet langer in zijn appartement op de Leiekaai in Gent, waar hij bekendstond als de man die de vuilnisbakken buiten zette. Hij woont al twee jaar in het woonzorgcentrum Brembloem, in Evergem. Daar moet hij niet aan de slag met afvalbakken. De titel van ‘wellicht oudste conciërge van het land’ is hij dus kwijt, maar niemand die het Hubert kwalijk neemt dat hij met pensioen is gegaan.

Zijn leeftijd gaat al meer dan een eeuw vooruit, het gehoor van Hubert gaat stilaan serieus achteruit. Daarom is het kleindochter Magali (40) die vertelt dat haren bompa zich ook op zijn 102 nog kiplekker voelt: “Hij heeft beslist naar een rusthuis te gaan na een val. Hij vond het niet veilig om nog alleen te zijn. In de Brembloem leeft mijn grootvader als een god in Frankrijk. Hij hoeft niet meer te koken en te kuisen.”

Schilderen

Wat Hubert wel nog doet, is schilderen. De 102-jarige koestert volgens zijn kleindochter nog de ambitie om zijn werk tentoon te stellen en te verkopen. Hij gaat ook alle dagen naar de cafetaria van het rusthuis. Soms wordt hij aan tafel vergezeld door zijn dochter Mireille (70). Die woont in een serviceflat op dezelfde verdieping als Hubert. Kleindochter Magali probeert zo vaak als mogelijk langs te komen.

“Ik wil al enkele jaren een groot verjaardagsfeest geven voor mijn grootvader. Alles is geregeld, maar omdat corona toch nog niet helemaal weg is, durf ik niet. Mijn grootvader draagt niet graag mondmaskers en ik wil niet dat hij ziek wordt door mij. Mijn zoon heeft net de griep gehad dus ik ben nog niet in het rusthuis geraakt om hem 102 kussen te gaan geven. Maar hij stelt het goed. Ik zie hem nog 106 worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten