Matthias Casse al in derde ronde uitgeschakeld op Grand Slam in Parijs: “Ik was een beetje te nonchalant”

© BELGA

Matthias Casse raakte zondag niet verder dan de derde ronde op de Grand Slam judo van Parijs. De 25-jarige Antwerpenaar, nummer twee van de wereld in de categorie tot 81 kg, werd verrast door de Portugees Joao Fernando (IJF 55). Die sloeg toe met ippon na twee minuten kamp.

Bron: BELGA

“Er valt niet veel te zeggen”, pufte Casse na afloop. “Ik voelde me goed en had een goede voorbereiding. Ook tijdens de kamp was er geen probleem. Ik dacht alles onder controle te hebben, maar in het judo kan het snel gaan. Ik zette een goede aanval in en was vervolgens iets te nonchalant in mijn verdediging. Ik dacht dat ik hem kon blokkeren, maar dat was niet het geval. En het was meteen gedaan.”

Casse, de wereldkampioen van 2021 en bronzenmedaillewinnaar op de Spelen in Tokio, mikte op meer. “Ik wilde tot het einde meegaan”, gaf hij aan. “Er doen veel grote namen mee. Er is niet enkel Tato Grigalashvili (de Georgische wereldkampioen en nummer een van de wereld, red.). Het had een goede test kunnen zijn voor het WK, maar ik heb die kans verspild. Ik krijg in Antalya eind maart een nieuwe kans. Ik ga over twee weken niet naar de Grand Slam in Tel Aviv. Ik ga mezelf opnieuw bij elkaar moeten pakken.”

Casse probeerde wel te relativeren. “Het kan beter nu gebeuren dan op het WK. Ik heb altijd hoge verwachtingen van mezelf. Het WK, dat dit jaar vrij vroeg valt, is het grote doel. Daar wil ik winnen. Dan moet de vorm veel beter zijn.”

Vorig jaar verloor Casse in de WK-finale van grote rivaal Grigalashvili. Hij is uit op revanche en probeert daarom constant te verbeteren. “Mijn judo is al vrij compleet, maar ik probeer mijn arsenaal worpen nog uit te breiden. Het gaat om details, maar het kan de uitslag van een wedstrijd wel beïnvloeden. Ik blijf even hongerig en ambitieus als de voorbije jaren. Je wil altijd vooruit blijven gaan.”

Sami Chouchi ondanks vroege uitschakeling tevreden: “Zal snel weer aan de top staan”

Sami Chouchi (IJF-310) begon zondag in Parijs in zijn nieuwe categorie, -90 kg, met een zege tegen de Griek Theodoros Tselidis (IJF-27), maar kon vervolgens niet stunten tegen de Georgiër Luka Maisuradze (IJF-4). Toch was de 25-jarige Brusselaar tevreden. “Ik voelde me heel goed op de tatami, vind plezier in het judo en in de uitdaging om weer naar de top te klimmen.”

“Het was pas mijn tweede competitie bij de min 90. Maisuradze kende ik wel al van bij de min 81. Ik had hem beet en probeerde wat, maat hij counterde gepast en het kostte me een waz-ari. Daar kon ik niet meer van terugkomen. Toch had ik het gevoel dat de kansen 50-50 waren, in de nabije toekomst wil ik daar 70-30 van maken. Ik ben fysiek top en ben heel tevreden over mijn judo. In mijn vorige categorie was ik top vijf van de wereld, nu moet ik weer helemaal onderaan beginnen. Ik hou van die uitdaging en ben er zeker van dat ik snel weer top zal zijn.”

Chouchi klom een gewichtsklasse op om zich te kunnen plaatsten voor de Olympische Spelen van 2024. In de min 81 verspert ‘s werelds nummer twee Matthias Casse hem de weg naar Parijs. “Ik heb van die beslissing nog geen moment spijt gehad. Het moeilijkste is om een nederlaag te accepteren, maar er zijn meer voordelen dan nadelen, zo moet ik niet meer op mijn gewicht letten. Ik evolueer in mijn judo, dit is mijn derde gewichtsklasse en ook daarin wil ik alles winnen. Eind dit jaar wil ik top acht of minstens top tien zijn, zodat ik als reekshoofd naar de Spelen kan. Ik heb geen zin om langs kwalificaties Parijs via een klein poortje te moeten bereiken.”

Aangeboden door onze partners