Premier De Croo vindt het “logisch dat overheid steunmaatregelen afbouwt als crisis vermindert”

© BELGA

Premier Alexander De Croo (Open VLD) stelt een afbouw van de steunmaatregelen voor energie in het vooruitzicht. “Als de crisis vermindert, is het ook logisch dat je als overheid de steunmaatregelen begint af te bouwen”, zo heeft de premier zondagavond bij VTM Nieuws gezegd.

Bron: BELGA

Het kernkabinet van de federale regering buigt zich morgen/maandag opnieuw over de accijnshervorming. Dat dossier zou ook gekoppeld zijn aan de eventuele verlenging van het sociaal tarief. De regering breidde het sociaal tarief uit zodat ongeveer een miljoen gezinnen ervan kunnen genieten, maar niet alle regeringspartijen willen dat systeem blijven verlengen, omdat het de werkloosheidsval zou versterken.

Premier De Croo wil niet vooruitlopen op de mogelijke beslissing van het kernkabinet maandag. Maar volgens de eerste minister is het niet meer dan logisch dat de overheid de steunmaatregelen afbouwt op het moment dat de prijzen en de facturen opnieuw dalen. “Als overheid moet je op een bepaald moment zeggen: we hebben gesteund, we hebben zeer ruim gesteund, maar als de prijzen dalen, moet je als overheid ook een stap achteruitzetten en je concentreren op de mensen die anders echt niet rondkomen”, aldus De Croo.

“Op basis van wat we zien, moeten we ons klaarmaken voor een normalisatie. Namelijk met een breed sociaal tarief dat gereduceerd wordt en een omschakeling naar een systeem van accijnzen”, aldus nog de premier.

De Croo heeft ook kritiek op PS-voorzitter Paul Magnette die deze week openlijke solliciteerde naar het premierschap.

“We zijn een kleine 500 dagen voor de verkiezingen. Blijkbaar is meneer Magnette daarmee bezig. Mocht ik van hem zijn, zou ik bezig zijn met de gigantische kloof - die nog steeds groter wordt - tussen het aantal werkenden in Vlaanderen en het aantal werklozen in Wallonië. De PS heeft alle hefbomen in de hand om daar iets aan te doen”, meent de premier.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten