Oekraïense minister van Defensie wordt vervangen na corruptieschandaal

© AFP

Kirilo Boedanov, het 37-jarige hoofd van de militaire inlichtingendienst van Oekraïne, zal de huidige minister van Defensie Oleksii Reznikov vervangen. Dat heeft het parlementslid David Arakhamia zondagavond bekendgemaakt. Eerder zondag beloofde de 56-jarige Reznikov zijn ministerie te laten doorlichten, nadat een corruptieschandaal was uitgebroken in verband met legeraankopen.

tg

Het gonst al langer van de geruchten dat Resnikov moet opstappen na beschuldigingen van corruptie. Uit contracten van het leger bleek dat defensie in zes regio’s twee tot drie keer zoveel heeft betaald voor alledaagse voedselproducten dan de winkelprijs.

De 56-jarige minister is een belangrijke liaison voor het Westen. Hij overzag onder meer de belangrijke wapenleveringen. Tijdens zijn ministerschap sprak hij zich ook streng uit tegen corruptie, tot zijn eigen departement werd getroffen. Eerst ontkende hij, maar vandaag erkende hij op een persconferentie dat de anticorruptiediensten van zijn ministerie ‘gefaald’ hadden. Hij beloofde dat hij zijn ministerie zou laten doorlichten, maar het lijkt erop dat Zelenski de vlucht vooruit kiest.

Volgens Arakhamia blijft Resnikov wel deel van de regering en zal hij blijven toezien op de defensiestrategieën.

Maar als minister van Defensie, een van de belangrijkste posten binnen de regering van Zelenski, wordt hij dus vervangen door Kirilo Boedanov.

LEES OOK. Zelenski voert strijd tegen corruptie op na nieuw schandaal: zelfs ministers en miljardairs zijn niet meer veilig (+)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten