Noodtoestand Peru uitgebreid en verlengd vanwege politieke crisis

© EPA-EFE

De Peruaanse regering heeft de noodtoestand in het land uitgebreid en verlengd. Die zal twee maanden gelden in zeven regio’s.

Bron: BELGA

Zeven Zuid-Peruaanse regio’s – Madre de Dios, Cusco, Puno, Apurimac, Arequipa, Moquegua en Tacna – zullen onder de verlengde noodtoestand vallen, die volgens een bericht in het staatsblad zestig dagen van kracht blijft. De vorige noodtoestand gold slechts voor drie regio’s en hoofdstad Lima. Die laatste wordt nu ontzien.

Het Zuid-Amerikaanse land verkeert in een politieke crisis, waarbij al twee maanden grootschalige demonstraties worden gehouden tegen president Dina Boluarte. Daarbij zijn al zeker 48 mensen omgekomen.

De onrust begon toen oud-president Pedro Castillo in december werd afgezet. Betogers eisen dat zijn opvolger Boluarte aftreedt, dat er nieuwe verkiezingen komen en dat Castillo uit de gevangenis wordt vrijgelaten. In december werd al eens een landelijke noodtoestand uitgeroepen, die half januari werd verlengd.

De nieuwe maatregel machtigt het leger om politieacties te ondersteunen om de openbare orde te herstellen. Het schort ook grondwettelijke rechten op, zoals bewegingsvrijheid en vergadering.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten