“Patriarch Kirill van Russisch-orthodoxe kerk werkte in jaren 70 voor KGB”

Patriarch Kirill© Getty Images

Patriarch Kirill, de geestelijke leider van de Russisch-orthodoxe kerk, werkte tijdens een verblijf in Zwitserland in de jaren 70 voor de Russische inlichtingendienst KGB. Dat melden twee Zwitserse kranten op basis van onlangs vrijgegeven archieven.

jvhBron: Belga

Kirill woonde begin jaren 70 in Genève als vertegenwoordiger van de Russisch-orthodoxe kerk bij de Wereldraad van Kerken. Volgens Le Matin Dimanche en Sonntagszeitung blijkt uit een dossier van de Zwitserse politie dat de man in die periode ook werkte voor de KGB.

Kirill zou onder de codenaam ‘Mikhailov’ invloed moeten hebben uitoefenen op dat orgaan. De Sovjet-Unie zou op die manier de Verenigde Staten en haar bondgenoten aan de kaak hebben willen stellen, en kritiek op het gebrek aan godsdienstvrijheid in de Sovjet-Unie hebben willen matigen.

Patriarch Kirill – echte naam Vladimir Michailovitsj Goendjajevis – is de geestelijke leider van de Russisch-Orthodoxe kerk en een trouwe bondgenoot van president Poetin. Hij heeft zich al verschillende keren uitgesproken voor de oorlog in Oekraïne.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten