LIVE. Zware aardbeving treft Turkije en Syrië

Een krachtige aardbeving heeft op 6 februari duizenden slachtoffers gemaakt in de grensstreek van Turkije en Syrië, de ravage is enorm. Vele naschokken volgden. Volg alle ontwikkelingen hier.

red
  • BREAKING

    Zware aardbeving met kracht van 7,8 treft Turkije

    Een zware aardbeving met een kracht van 7,8 heeft Turkije getroffen. Dat heeft het Amerikaanse aardbevingsobservatorium USGS gemeld. De aardbeving vond plaats om 4.17 uur lokale tijd (2.17 uur Belgische tijd) op een diepte van zo'n 18 kilometer. Het epicentrum lag ongeveer 20 kilometer ten noordwesten van de stad Gaziantep, niet ver van de grens met Syrië. Ook inwoners van onder meer Cyprus, Israël en Libanon melden op sociale media dat ze de aardbeving hebben gevoeld. 

    Ook het noordwesten van Syrië zou volgens ooggetuigen zwaar getroffen zijn. Gebouwen in het grensgebied stortten in, en mensen zijn bedolven onder het puin. Er vonden ook verscheidene sterke naschokken plaats. De precieze omvang van de ramp is nog niet duidelijk. De Turkse autoriteiten hebben nog geen doden of gewonden gemeld.

    Aardbevingen komen relatief vaak voor in Turkije, omdat verschillende tektonische platen aan elkaar grenzen onder het land. In de zomer van 1999 vielen er 17.000 doden bij een beving in Izmit, en nog eens bijna 900 bij een aardbeving in Düzce drie maanden later. Bij twee verschillende aardbevingen in 2020 kwamen meer dan 150 mensen om.
  • White Helmets roepen noodtoestand uit in noordwesten van Syrië

    In een tweet riep de reddingsorganisatie White Helmets maandagochtend de noodtoestand uit in het noordwesten van Syrië. De reddingsgroep zegt ook dat stormweer de situatie op het terrein nog moeilijker maakt. Aan Reuters laat de groep weten nog niet precies te weten hoeveel doden en gewonden er in het gebied gevallen zijn. De groep schat dat tientallen mensen het leven lieten bij de aardbeving. 
  • Oekraïne biedt Turkije hulp na aardbeving

    Volodimir Zelenski heeft laten weten dat zijn land bereid is om hulp te bieden aan het "bevriende" Turkije. "Gechoqueerd door het nieuws over de honderden doden en gewonden na de aardbeving in Turkije", tweette Zelenski. "We betuigen ons medeleven aan de families van de slachtoffers en hopen dat de gewonden snel genezen. Op dit moment staan we dicht bij de vriendelijke Turkse mensen. We zijn klaar om hulp te bieden als dat nodig is."
  • Syrische president roept noodmeeting samen

    De Syrische president Bashar Al-Assad heeft een noodmeeting met al zijn ministers samengeroepen, meldt de Britse krant The Guardian. Tijdens die meeting wil hij een zo goed mogelijk beeld krijgen van de schade die de aardbeving aangericht heeft. Op de Facebookpagina van de Syrische minister van Volksgezondheid is ook te lezen dat zorgverleners uitgerukt zijn naar de getroffen gebieden.

  • "Overal verwoeste gebouwen en huizen die in brand staan"

    In het Turkse stadje Pazarcik vrezen overlevenden dat er nog veel slachtoffers onder het puin liggen. Heel wat gebouwen zijn er verwoest door de aardbeving. "Ons huis ziet er buitenaf stevig uit, maar binnen zijn er overal barsten", zegt Nihat Altundağ aan The Guardian. "Overal rond me zie ik verwoeste gebouwen, huizen staan in brand. Andere huizen staan op instorten. Een gebouw stortte zojuist in op 200 meter van waar ik nu sta. Goddank zijn onze vrienden veilig. We hebben verhalen gehoord over mensen die niet uit hun huis kunnen. Er zijn ook veel mensen die we niet kunnen bereiken."

    "Pazarcik ligt in puin", zegt bewoner Hüseyin Satı aan de Britse krant. "Een buur van me heeft zijn rug gebroken toen hij tijdens de aardbeving van het balkon sprong." Volgens Sati begonnen burgers na de aardbeving verwoed te graven om zo mensen van onder het puin te halen. "Twee van mijn vrienden liggen onder het puin. We proberen hen te bereiken", klinkt het.
  • Mensen doorzoeken puin in Diyarbakir, Turkije.
  • Reddingswerkers evacueren een slachtoffer uit een ingestort gebouw van acht verdiepingen in Hama, Syrië.
  • Een jongen wordt vanonder het puin gehaald in Dana, Syrië.
  • BREAKING

    Dodental stijgt pijlsnel in Syrië en Turkije: 330 doden geteld in Syrië en 280 in Turkije

    De dodentol na de zware aardbeving stijgt pijlsnel. Volgens nieuwe gegevens zouden er in Syrië meer dan 300 mensen om het leven zijn gekomen, en in Turkije werden al ruim 280 doden geteld. De hulporganisatie SAMS, die voornamelijk actief is in het noordwesten van Syrië, meldt dat er in de regio zeker 91 doden vielen. In de door het regime gecontroleerde gebieden kwamen volgens officiële cijfers al zeker 237 mensen om. Er vielen in het hele land ook honderden gewonden. De voorlopige balans in Turkije staat inmiddels op in totaal 284 doden en meer dan 2.000 gewonden, volgens de autoriteiten.
  • BREAKING

    Zowat 200 Belgen geregistreerd in getroffen regios, geen info over Belgische slachtoffers

    Zowat 200 Belgen zijn bij de FOD Buitenlandse Zaken geregistreerd in de door de zware aardbeving in Turkije en Syrië getroffen regio en een achttal personen heeft aangegeven dat ze momenteel op reis zijn in de regio. Er is geen info over mogelijke Belgische slachtoffers. Lees hier meer.
  • Gebouwen storten nu nog in: beelden tonen hoe zwaar aardbeving in Turkije was

    De aardbeving in het zuiden van Turkije in de nacht van zondag op maandag was zwaar. Met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter is de ravage groot en het dodenaantal hoog. Volgens de recentste cijfers zijn er nu al meer dan 500 doden en zeker 2.000 gewonden geteld. Honderden mensen liggen nog onder het puin.

  • Extreme koude kan reddingsoperaties bemoeilijken

    Het weer in de regio kan de reddingsoperaties fors bemoeilijken. In de gebieden in het noorden van Syrië en het zuiden Turkije is het op dit moment erg koud en nat. Dat zeggen weerdeskundigen aan CNN. In de Turkse provincie Gaziantep schommelen de temperaturen op dit moment net boven het vriespunt. Er wordt voor maandag en dinsdag nog forse regen en sneeuw voorspeld. Sowieso is februari de koudste maand in de regio, maar dit jaar liggen de temperaturen nog lager dan gemiddeld. Het is zo'n vijf graden kouder dan normaal.  Het ziet ernaar uit dat het bovendien nog kouder wordt. Dinsdag zakken de temperaturen wellicht onder het vriespunt. In Gaziantep zou het zelfs -6 graden kunnen worden.  

  • BREAKING

    België ‘bekijkt wat B-Fast kan betekenen

    De Turkse overheid heeft internationale hulp gevraagd na de zware aardbeving waarbij al zeker meer dan 500 doden vielen. 

    België 'bekijkt wat B-Fast kan betekenen”, laat minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden weten na de 'verschrikkelijke natuurramp in Turkije'. “Mijn medeleven gaat uit naar de slachtoffers en alle mensen in de getroffen regio', aldus de minister.

    Ook minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib liet weten 'klaar te zijn om hulp te bieden'. 'België volgt de situatie van dichtbij op', klinkt het. 'We zijn solidair met de Turkije en staan klaar om hulp te bieden. De minister zegt 'kapot' te zijn van het verlies aan mensenlevens, en betuigt haar medeleven aan de getroffen families. Lahbibs gedachten gaan ook uit naar de bevolking van Noord-Syrië en andere regio’s in naburige landen, waar veel vluchtelingen en ontheemden verblijven.

    Ook vanuit Nederland zal vandaag nog 'een Search & Rescue Team richting de regio afreizen', laat premier Mark Rutte weten. Zo’n team bestaat uit mensen van politie, brandweer, ambulance en defensie.

  • Amerikaanse geologen zeggen dat dodental tot 10.000 kan oplopen

    Het USGS, de Amerikaanse overheidsinstelling voor geologie, schat dat er zo'n 10.000 doden zouden kunnen vallen als gevolg van de aardbeving. Er is 47 procent kans dat het dodental opklimt tussen de 1.000 en 10.000. De kansen op een dodental tussen de 100 en 1.000 schatten ze op 27 procent. De kans dat er tussen de 10.000 en 100.000 doden vallen, ligt op ongeveer 20 procent. 

    "Hoeveel doden een aardbeving veroorzaakt, hangt af van verschillende factoren", zegt Manuel Sintubin, geoloog aan de KU Leuven. "De geologen maken een shakemap, waarbij ze de intensiteit van de schokken in kaart brengen. Dat combineren ze met de bevolkingsdichtheid: hoeveel mensen werden aan welke schok blootgesteld. De eerste schatting van USGS is doorgaans vrij accuraat: meestal zijn ze er vrij dichtbij."

    Het officiële dodental ligt momenteel rond de 600. Zeker 3.000 anderen raakten gewond. Volgens het USGS gaat het om de zwaarste aardbeving in de regio in honderd jaar tijd. 
  • Europese steun ‘al onderweg’, zegt Von der Leyen

    Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft via Twitter gereageerd op de aardbeving. 'We zijn solidair met Turkije en Syrië', schrijft ze. 'We rouwen met de families van de slachtoffers. Europese steun 'is al onderweg', zegt de Duitse. 'We blijven paraat om te helpen waar we kunnen.' 
  • Erdogan: "Aardbeving is grootste ramp sinds 1939"

    De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de aardbeving "de grootste ramp sinds 1939" genoemd. Hij stelde ook het dodental opnieuw bij. Er zouden in Turkije 912 doden en 5.383 gewonden zijn gevallen. Dat cijfer houdt dus geen rekening met de doden en gewonden in buurland Syrië. 
    "We kunnen niet inschatten hoe hoog het dodental wordt", zei Erdogan verder. Schattingen van Amerikaanse geologen gaan tot 10.000 doden. De reddingswerken gaan verder, meldde de president. "Al 45 landen hebben hun hulp aangeboden voor zoek- en reddingswerken."
  • Ook Rusland biedt hulp aan

    Het Russische ministerie van Noodgevallen heeft via Telegram laten weten dat het twee vrachtvliegtuigen en reddingswerkers wil sturen naar Turkije. Er zouden 100 specialisten stand-by staan. "Wij staan altijd klaar voor bevriende staten waarin burgers zich in een moeilijke situatie bevinden", zegt de bevoegde minister. 
  • Bewakingsbeelden van Turkse winkel tonen bijna 2 minuten durende aardbeving

    Camerabeelden van een winkel in de Turkse stad Gaziantap tonen de kracht van de aardbeving die het zuidoosten van het land afgelopen nacht trof. Bijna twee minuten lang werden de inwoners van de stad door elkaar geschud.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten