Stop Alzheimer verzamelt recordbedrag voor wetenschappelijk onderzoek
Themabeeld — © IMAGEGLOBE
De Stichting Alzheimer Onderzoek - Stop Alzheimer heeft met de steun van donateurs een recordbedrag van zowat vier miljoen euro verzameld. Het geld zal worden gebruikt voor een wetenschappelijk onderzoek rond taal- en spraakanalyse.
Stop Alzheimer financiert elk jaar nieuwe onderzoeksprojecten naar de ziekte van Alzheimer en aanverwante hersenziekten. Zo wil men de oorzaken van neurodegeneratieve aandoeningen beter begrijpen en het dagelijks leven van patiënten verbeteren.
“Ondanks de energiecrisis en de oorlog in Oekraïne geven de Belgen meer dan ooit aan het onderzoek tegen Alzheimer”, vertelt directeur Joost Martens. “Het is bemoedigend dat steeds meer mensen beseffen dat onderzoek de enige manier is om een remedie te vinden tegen deze verwoestende ziekte die wereldwijd miljoenen mensen treft en in België de belangrijkste doodsoorzaak is.”
Naast fundamenteel onderzoek financiert de stichting ook onderzoek om dementie zo vroeg mogelijk op te sporen of projecten die het lot van patiënten verbeteren. Het opgehaalde bedrag zal dit jaar voornamelijk gaan naar een project dat spontane spraak analyseert als diagnostisch instrument voor de ziekte.
Professor Rik Vandenberghe wil met zijn onderzoek aantonen dat de analyse van iemands spontane spraak het mogelijk maakt de ziekte vroegtijdig op te sporen. Om tot een alternatief voor de huidige diagnostische procedure te komen, zullen de professor en zijn team gebruik maken van de meest recente wiskundige methodes voor taal- en spraakanalyse.
“Tegenwoordig moeten patiënten, om de ziekte van Alzheimer vast te stellen, een reeks neuropsychologische tests ondergaan zoals geheugentests en taaltests”, legt Vandenberghe uit. “Dit is een hoeksteen van de diagnose, maar veel patiënten ervaren deze tests als een confrontatie.”
Met ‘Natural Language Processing’ (NLP) kan artificiële intelligentie (AI) taal en spraak analyseren. Door de spraak van de patiënten te analyseren wil professor Vandenberghe de ziekte niet alleen sneller opsporen, maar ook verschillende vormen van dementie onderscheiden. Dat zou door de patiënten als aangenamer ervaren worden dan de huidige onderzoeken.
Lees ook
KRC Genk opent eerste café Jongdementie: “Een plek waar ik mij echt thuis voel, is heel belangrijk”
Weggaan bij je partner met dementie: begrijpelijk of harteloos?
Peltse kappers leren omgaan met klanten met dementie
De expert die de makers van ‘Thuis’ helpt bij nieuwe verhaallijn: “Zo is de scène met het yoghurtpotje er gekomen”
Video
Hoofdpunten
2.000 extra treinen per week zonder haltes op te offeren: zo ziet nieuw vervoersplan van de NMBS eruit
Fitte Vormer kan ook geen wonderen verrichten: Toby Alderweireld schenkt Antwerp verdiende zege tegen Zulte Waregem
De weg uit het labyrint is gevonden: Minotaurus is nieuwe afvaller in ‘The masked singer’
Eerste asperges uit volle grond zijn er: “Later dan vorig jaar door gebrek aan zon”
Eindelijk akkoord over bankautomaten: in elke gemeente moet één automaat zijn, 207 nieuwe automaten beloofd
Beste van Plus
Nieuwe huiseigenaars klagen tijdlang over sigarettengeur in badkamer en ontdekken tijdens kuisbeurt waar het vandaan komt: “Walgelijk”
Moeder laat dochter eigen haren knippen, maar heeft daar meteen spijt van: “Heb je wel een spiegel gebruikt?”
Japanner Seiichi Sano (89) is de oudste surfer ter wereld: “Ik wil surfen tot ik 100 ben”
Spaanse actrice wordt op haar 68ste nog moeder via draagmoederschap: “IK LEEF WEER”
Vrouwen kaarten nietsvermoedend tot ongenode vijfde “gast” opduikt: “Help!”