Belgen kochten in eindejaarsperiode beduidend minder in winkels dan in 2021

Archiefbeeld© Dirk Vertommen

De verkopen van de detailhandel in de eurozone lagen in december 2,8 procent lager dan in december 2021. De Belgische winkels kenden de sterkste daling op jaarbasis: -9,2 procent. Dat heeft het Europese statistiekbureau Eurostat maandag gemeld. Mogelijk werd de vinger meer op de knip gehouden door de hoge inflatie.

jvhBron: BELGA

Ook in Denemarken (-8,4 procent) en Zweden (-7,1 procent) lagen de winkelverkopen in december heel wat lager dan een jaar eerder. De sterkste toenames waren er dan weer in Malta (+5,7 procent), Roemenië (+5.3 procent) en Spanje (+4.6 procent).

Op jaarbasis daalde in de eurozone vooral de verkoop van eten, drinken en tabak (-6,9 procent) in de winkels. Ook internetaankopen liepen fors terug (-5,5 procent). Beide hadden in 2021 stevig de wind in de zeilen ten gevolge van de coronamaatregelen: door beperkingen in de horeca kochten mensen meer eten in de voedingswinkels en door maatregelen in niet-essentiële winkels werd er meer online gekocht. Aan de andere kant lag de verkoop van brandstoffen in december 6 procent hoger dan eind 2021.

Op maandbasis - dus vergeleken met november - daalden de detailhandelsverkopen in december met 2,7 procent in de eurozone. In november waren ze wel toegenomen met 1,2 procent. De grootste dalingen op maandbasis werden genoteerd in Nederland (-6,3 procent) en Duitsland (-5,3 procent). Voor België was dat -3,1 procent.

Voor het volledige jaar 2022 meldde Eurostat een stijging van de detailhandelsverkopen in de eurozone met 0,7 procent tegenover 2021.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten