Italiaanse verdachte in Qatargate vrijgelaten onder voorwaarden door onderzoeksrechter

Niccolo Figa-Talamanca© ZUMA Press

Een van de verdachten in het onderzoek over corruptie in het Europees Parlement, Niccolo Figa-Talamanca, is door onderzoeksrechter Michel Claise vrijgelaten onder voorwaarden. Dat melden verschillende media en het nieuws wordt bevestigd door gerechtelijke bronnen. De Brusselse raadkamer had op 26 januari de voorlopige hechtenis van de man nog met een maand verlengd.

jvhBron: BELGA

Figa-Talamanca was tegen die beslissing in beroep gegaan en had deze week voor de kamer van inbeschuldigingstelling moeten verschijnen. Door de beslissing van de onderzoeksrechter is die verschijning niet meer nodig.

Niccolo Figa-Talamanca werd op 9 december opgepakt, net als het voormalige Italiaanse Europarlementslid Pier Antonio Panzeri, diens rechterhand Francesco Giorgi, Eva Kaili, Giorgi’s partner en de intussen voormalige vicevoorzitter van het Europees Parlement, Eva Kaili’s vader, en vakbondsman Luca Visentini. Die laatste twee werden na verhoor vrijgelaten, maar Giorgi, Kaili, Panzeri, en Figa-Talamanca werden onder aanhoudingsbevel geplaatst.

De arrestaties kaderden in een onderzoek van het federaal parket naar pogingen van Golfstaat Qatar om de economische en politieke besluitvorming van het Europees Parlement te beïnvloeden, door aan mensen met een politieke en/of strategische positie binnen het Europees Parlement grote geldbedragen te betalen of aanzienlijke geschenken aan te bieden. Ook Marokko wordt in het onderzoek genoemd, met mogelijke corruptie door zijn inlichtingendienst DGED en de Marokkaanse ambassadeur in Polen, Abderrahim Atmoun.

Pier Antonio Panzeri wordt als een spilfiguur beschouwd in het onderzoek. Het is via hem en zijn vzw Fight Impunity dat Qatar en Marokko zouden geprobeerd hebben invloed uit te oefenen op beslissingen en resoluties van het Europees Parlement. De man heeft intussen het statuut van spijtoptant aangenomen in het dossier. Hij zit, net als Giorgi en Kaili, nog steeds in voorlopige hechtenis.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten