Handelsfederatie Comeos wijst naar weggevallen export als reden voor lage prijzen voor fruittelers
© BELGA
Handelsfederatie Comeos ziet de weggevallen export naar Oekraïne en Rusland, en bijgevolg het overaanbod aan appelen en peren, als een hoofdreden voor de lage prijzen die de fruitboeren krijgen voor hun oogst. De Belgische supermarkten besteden wel genoeg aandacht aan het Belgisch fruit, benadrukt Comeos.
De fruittelers protesteerden maandag tegen de lage prijzen. Daarvoor trokken ze vanochtend vanuit Luik naar de hoofdzetel van handelsfederatie Comeos in de Brusselse gemeente Oudergem. CEO Dominique Michel kwam persoonlijk antwoord bieden aan de misnoegde fruittelers. De lage prijs die ze krijgen voor hun producten is volgens hem te wijten aan de teruggevallen export.
“Meer dan de helft van de peren wordt geëxporteerd naar het buitenland, tot zelfs in Mongolië, India of Vietnam. Nu is die export naar Rusland en Oekraïne volledig weggevallen, waardoor er enorme hoeveelheden overblijven en er een overaanbod is. Wanneer er te veel fruit op overschot is, daalt de prijs”, legt de CEO van Comeos uit
“Ik heb nooit gezegd en zal nooit zeggen dat de producenten in België te veel betaald worden. Het feit dat er minder en minder uitgegeven wordt aan onze voeding is geen goede trend”, vervolgt Michel.
“Supermarkten profiteren niet”
Dat de supermarkten een groot voordeel halen uit de lage aankoopprijs, weerlegt Comeos. Volgens een officiële studie van het Prijzenobservatorium van december vorig jaar is de marge in de Belgische retail teruggevallen tot 1,29 procent. Dat betekent dat de supermarkt op een winkelkar van 100 euro 1,29 euro overhoudt.
De gemoederen raakten even verhit bij de fruittelers, nadat CEO Michel de supermarkten verdedigde op het vlak van hun winsten. De boeren noemden hem een leugenaar en stellen dat de winsten op appelen en peren wel groot zijn. “Ik ben hier niet gekomen om me te laten beledigen”, reageert Michel. “Ik kan enkel de objectieve cijfers meegeven en ik heb de exacte cijfers rond de marges op fruit niet. We zitten vast door de regels rond de concurrentiepositie van de supermarkten, dat heb ik al meermaals herhaald. Ik kan niet meer rond de tafel gaan zitten en zeggen dat er meer betaald moet worden”, stelt hij.
Tot slot verduidelijkt Comeos nog dat 93 procent van de peren en 68 procent van de appelen in onze supermarkten van Belgische origine zijn. De import uit het buitenland is dus beperkt.
“Concreet: de aanvoer van Belgische peren stopt in juni, mag de consument dan geen peren meer eten in de zomer? Idem met de appels. Daarnaast zijn er bepaalde variëteiten van appels die Belgische boeren niet kweken maar die de consument net wel graag eet, dus halen we die uit het buitenland”, besluit Michel.
Lees ook
Vlaamse BBB wil in 2024 aan verkiezingen deelnemen: “Wij willen niet enkel de boeren een stem geven”
Daarom is het dus schadelijk: stikstof voor dummies
Stikstof is opgeblazen tot één vlammende politieke discussie, hoe kijken onze boeren daarnaar? “Zelden geweten dat partij zo hard de vinger op de wonde kon leggen”
Waarom deze jonge boeren mee naar Brussel trekken: “Misschien doet dit eens deugd. Zoals huilen”
Video
Hoofdpunten
2.000 extra treinen per week zonder haltes op te offeren: zo ziet nieuw vervoersplan van de NMBS eruit
Fitte Vormer kan ook geen wonderen verrichten: Toby Alderweireld schenkt Antwerp verdiende zege tegen Zulte Waregem
De weg uit het labyrint is gevonden: Minotaurus is nieuwe afvaller in ‘The masked singer’
Eerste asperges uit volle grond zijn er: “Later dan vorig jaar door gebrek aan zon”
Eindelijk akkoord over bankautomaten: in elke gemeente moet één automaat zijn, 207 nieuwe automaten beloofd
Beste van Plus
Nieuwe huiseigenaars klagen tijdlang over sigarettengeur in badkamer en ontdekken tijdens kuisbeurt waar het vandaan komt: “Walgelijk”
Moeder laat dochter eigen haren knippen, maar heeft daar meteen spijt van: “Heb je wel een spiegel gebruikt?”
Japanner Seiichi Sano (89) is de oudste surfer ter wereld: “Ik wil surfen tot ik 100 ben”
Spaanse actrice wordt op haar 68ste nog moeder via draagmoederschap: “IK LEEF WEER”
Vrouwen kaarten nietsvermoedend tot ongenode vijfde “gast” opduikt: “Help!”