Maker documentaire Michael Jackson zet vraagtekens bij nieuwe biopic

© AP

Het nieuws dat er over afzienbare tijd een biopic verschijnt over het leven van popster Michael Jackson, roept ernstige vragen op bij Dan Reed (58). Hij is de regisseur van de documentaire Leaving Neverland waarin Jackson werd beschuldigd van seksueel misbruik van twee minderjarigen.

Tom Vets

Hoewel de makers van de film beweren dat ze ook de minder fraaie laatste jaren van de zanger belichten, zegt de documentairemaker het geen goed idee te vinden dat er een film komt waarin toch vooral de loftrompet zal afgestoken worden over de Amerikaanse artiest.

“Het komt erop neer dat men een film maakt waarin men een man vereerd die kinderen heeft verkracht”, zegt Reed in een opiniestuk. “Het gebrek aan verontwaardiging in de media bij de aankondiging van de biopic toont aan dat ‘Jacksons verleiding nog steeds leeft’, zelfs 13 jaar na zijn dood. Het lijkt alsof de pers, fans en een vaste, oudere groep die opgroeide met Jackson, zijn ongezonde relatie met kinderen opzij kan zetten en alleen maar van de muziek kan genieten.”

Fascinatie

Het is nog maar de vraag hoe het vermeende kindermisbruik uiteindelijk in de film zal verwerkt worden. “Door het ontwijken van Jacksons fascinatie voor het slapen met minderjarige jongens, stuur je de boodschap uit naar miljoenen slachtoffers van seksueel kindermisbruik: als een pedofiel rijk en populair is, zal de maatschappij hem vergeven.”

De rol van Michael Jackson zal vertolkt worden door zijn neef Jaafar Jackson, dat is de zoon van Michaels broer Jermaine. Graham King is de regisseur. Hij maakte ook al de biopic Bohemian rhapsody over de Britse band Queen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook