Belgisch B-FAST-team gaat medische hulp bieden aan Turkije en Syrië na zware aardbevingen

Het B-FAST-team is de snelle interventiestructuur van de Belgische overheid. Ze bieden noodhulp bij rampen in het buitenland.© BELGA

De internationale solidariteit is groot na de zware aardbevingen in Turkije. Zowat elk land heeft al hulp aangeboden aan de getroffen landen. Ook ons land zal zijn steen bijdragen. België zal zijn B-FAST-team sturen om medische hulp te bieden bij de reddingsacties in Turkije en Syrië. Zo maakte minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) maandagavond bekend.

Gilles Liesenborghs

LEES OOK. LIVE. Zware aardbeving treft Turkije en Syrië

Eerder vandaag raakte al bekend dat Vlaams minister-president Jan Jambon 200.000 euro vrij zou maken om noodhulp te bieden aan de slachtoffers van de aardbevingen. Op welke manier die hulp precies ingezet zou worden, was nog niet helemaal duidelijk.

Vanavond heeft minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez bekendgemaakt dat België ook mankracht naar de getroffen gebieden zal sturen. Concreet gaat het over het B-FAST-team, de snelle interventiestructuur van de Belgische overheid die ervaring heeft met reddingsoperaties in het buitenland.

Het zou in de eerste plaats gaan om teams van dokters en verplegers. ‘‘Heel veel details van de operatie kunnen we op dit moment nog niet geven”, zegt een woordvoerder van minister Gennez (Vooruit). “Op dit moment zijn er al veel Europese landen die search and rescue teams sturen voor de onmiddellijke triage van de slachtoffers. Op expliciete vraag van Turkije doen we dat niet, maar bieden we medische steun aan.”

Het is de bedoeling dat het B-FAST-team zo snel mogelijk aan de slag kan in het getroffen gebied. Om hoeveel mensen het precies gaat en wanneer ze zouden kunnen afreizen is nog niet duidelijk.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten